banner-image

Hrvatska zamrzla cene goriva, naši ratari bez olakšica

Vlada Hrvatske zamrzla je cene goriva na 30 dana, kako bi smanjila udar porasta cena energenata na građane.

„Eurosuper 95“ zamrznut je na 11,29 kuna (oko 1,50 evra), diesel na 11,29 kuna, a zamrznuta je i cena „plavog dizela“ koji se koristi u poljoprivredi i ribarstvu na 6,50 kuna (0,86 evra).

„Vlada pokazuje da vodi računa o standardu svojih građana“, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, cene nafte i naftnih derivata u Hrvatskoj utvrđuju se slobodno, u skladu s pravilima kojima se uređuju tržišni odnosi.

Međutim, Vlada može, zbog zaštite potrošača, regulacije tržišta ili drugih opravdanih razloga, uredbom propisati najviši nivo maloprodajnih cena za pojedine naftne derivate, za razdoblje od najduže 90 dana.

Pomenimo, kvalitetniji evrodizel na pumpama u Srbiji toči se za 187 dinara po litru, a upućeni u tržište upozoravaju da bi on uskoro mogao da košta i celih 200 dinara.

Kako je nafta, uz električnu energiju, jedan od faktora koji najviše utiču na troškove proizvodnje u većini grana industrije, svako poskupljenje tih energenata najčešće pokreće talas cena drugih proizvoda i usluga, ocenjuju srtučnjaci u Srbiji.

„Poljoprivrednici među prvima osete rast cena dizela, jer im je gorivo neophodno za obrađivanje oranica, odnosno pokretanje mehanizacije za predstojeću prolećnu setvu“, izjavio je agroekonomista Vojislav Stanković.

Ocenio je da je rast cene dizela dodatni udar na poljoprivrednike, nakon poskupljenja veštačkog đubriva.

„Na troškove ratara cena nafte dodatno utiče posredno i preko veštačkog đubriva, čija proizvodnja u velikoj meri zavisi od nafte i gasa. Derivati nafte i mineralna đubriva zaslužni su, tako, za gotovo trećinu troškova poljoprivredne proizvodnje“, kazao je Stanković.

Naglasio je da, ukoliko ne bude reakcije nadležnih, prinos u ovoj sezoni može da bude desetkovan.