banner-image

Svetska proizvodnja žitarica 2.793 miliona tona

Najnovija FAO-ova prognoza za svetsku proizvodnju žitarica u 2021. povećana je za 2,1 milion tona u februaru i sada iznosi 2.793 miliona tona, što je 0,8 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Ovomesečna promena odnosi se na veću proizvodnju pšenice nego što je prethodno bilo procenjeno u Argentini i Australiji, zajedno sa nešto većim procenama proizvodnje u Ruskoj Federaciji i Ukrajini.

Uzimajući u obzir ove nedavne revizije, procena za globalnu proizvodnju pšenice u 2021. je sada praktično jednaka rezultatu iz 2020. godine. Nasuprot tome, prognoza svetske proizvodnje krupnih žitarica u 2021. smanjena je za 0,2 procenta, potkrepljena smanjenjem procena proizvodnje sirka u Burkini Faso, Nigeru i Sjedinjenim Američkim Državama. Delimično nadoknađujući ova smanjenja, povećane su procene proizvodnje kukuruza u Evropskoj uniji, Ukrajini i Sjedinjenim Američkim Državama, koje su 2021. zabeležile svoj drugi najveći rod u istoriji. Bez obzira na ovomesečno smanjenje, globalna prognoza za krupno žito za 2021. i dalje iznosi 1,3 procenat više u odnosu na prethodnu godinu za 1.501 miliona tona.

FAO-ova prognoza globalne proizvodnje pirinča za 2021. sada je na 517,1 miliona tona, što je 0,7 odsto više u odnosu na rekord iz 2020. godine, ali 1,3 miliona tona niže nego što se očekivalo u decembru.

Za 2022. godinu, sa najvećim delom useva ozime pšenice u mirovanju u zemljama severne hemisfere, predviđa se da će globalna površina pšenice ove godine samo umereno rasti.

Podstaknute visokim cenama, površine pod ozimom pšenicom u Sjedinjenim Američkim Državama su porasle drugu godinu zaredom i procenjuje se da predstavljaju najveću površinu u poslednjih šest godina. Iako povećanje površina podstiče ukupne izglede za proizvodnju, veliki delovi Velike ravnice su i dalje pod uticajem suše, a prognoze ukazuju na veću verovatnoću padavina ispod proseka za prolećni period, smanjujući izglede za prinos. U Ruskoj Federaciji setve ozime pšenice premašuju petogodišnji prosek. Štaviše, korisne kiše i temperature skoro prosečne od novembra 2021. pogodovale su dobrim izgledima za prinos useva ozime pšenice.