banner-image

Protestovali poljoprivrednici iz Batočine

Poljoprivrednici iz Batočine, Lapova, Rače i Kraguejvca, njih pedeset, protestovalo je danas na najvažnijoj raskrsnici koja izlazi na auto put Beograd-Niš. Saobraćaj nisu blokirali, ali poručili su da je to samo ovoga puta i da će, ukoliko ne dobiju poziv iz Ministarstva poljoprivrede, na sledećem protestu blokirati ulice.

Oni traže smanjenje cene dizela i veštačkog đubriva, kao i subvencije po hektaru zemlje.

-Opština Batočina odvaja tri puta više za sport nego za poljoprivredu. Džak od 50 kilograma veštačkog đubriva, košta 50 evra, ar šumadijske zemlje je 25 evra – ovom raspodelom srpska sela će nestati. Još malo pa će porez i naknada za odvodnjavanje da budu veće od ara zemlje. Prosečna cena nafte 2011. godine. bila je 107 dolara za barel, a litar dizela 122 dinara. Danas je cena nafte oko 89 dolara za barel, a cena dizela 180 dinara po litru. Na sve to subvencije su prepolovljene – izjavili su za Agrosmart nezadovoljni poljoprovrednici.

Oni traže sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede.

Protest u Batočini trajao je oko sat vremena, a za to vreme saobraćaj se odvijao normalno, uz prisustvo jedne patrole saobraćajne policije.

S. K.