banner-image

Vlada Srbije ograničila cenu goriva

Vlada Srbije propisala je danas da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata Evro dizel i Evro premijum BMB 95 iznosi 179, odnosno 171 dinar po litru.

Kako je saopšteno nakon sednice vlade, članovi vlade usvojili su Uredbu o ograničenju visine cena naftnih derivata kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva jer je u prethodnom periodu zabeležen rast cena što je direktno uticalo na povećanje cena svih drugih roba i usluga.

Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog zakona o dopunama Zakona o Privremenom registru državljana Srbije od 16 do 29, kojim se reguliše pitanje isplate novčane pomoći od 100 evra mladima, u junu ove godine.

„Svi mladi, državljani Srbije koji u trenutku prijave imaju između navršenih 16 i 29 godina, prebivalište na teritoriji Srbije i važeću ličnu kartu, a nisu dobili novac u januaru (bilo da se nisu prijavili ili nisu zadovoljavali propisane uslove), moći će da se prijave za 100 evra novčane podrške u periodu od 16. do 31. maja 2022. godine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da oni koji su dobili novčanu pomoć neće morati ponovo da se prijavljuju.

Članovi vlade doneli su danas i Zaključak o saglasnosti da ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta u zdravstvenim ustanovama u Srbiji i time omogući nesmetano, efikasno, kontinuirano i svima dostupno pružanje potrebne zdravstvene zaštite.

Zapošljavanje se odnosi na deficitarne grane medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Vlada je na sednici usvojila Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Republike Srbije za period 2022-2026. godine kako bi se dobilo povezano, efikasno zdravstvo i unapredio kvalitet zdravstvene zaštite međusobnim povezivanjem zdravstvenih ustanova modernim softverskim rešenjima.

Na današnjoj sednici usvojena je Uredba o održavanju i unapređenju Državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka kojom se uspostavlja zakonodavni okvir za korišćenje Data centra od strane državne uprave i lokalne samouprave, ali i komercijalnih korisnika, dok je deo resursa dostupan naučno-tehnološkim parkovima i startapovima.

Vlada Srbije donela je odluke o sticanju statusa instituta od nacionalnog značaja za tri beogradska instituta – Institut za fiziku, Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i Institut društvenih nauka.

Izvor: Beta