banner-image

Protest poljoprivrednika u Šapcu, neće u Beograd, čekaju Nedimovića

Šabački poljoprivrednici organizovali su protest ispred zgrade gradske uprave. I mačvanski poljpoprivrednici traže subvencionisanje goriva i mineralnih đubriva nakon što su juče dogovor o tome postigli ratari braničevskog okruga. Nakon što je završen protest ispred zgrade gradske uprave, okupljeni su se uputili u protestnu šetnju ka prodavnicama industrija mesa Matijević i Agropapuk.

Prema rečima reportera Nove S Đorđa Mijailovića, oni su tamo, kako su rekli, želeli samo da se zahvale tim industrijama mesa koje formiraju cenu koja je za građane mnogo skuplja nego što plate srpskim seljacima.

Takođe, više puta su na protestu napomenuli da se uvozi velika količina smrznutog mesa iz inostranstva, to je jedan od glavnih problema sa kojima se oni suočavaju.

Nekoliko mladih poljoprivrednika je ušlo u zgradu gradske uprave, odlučili su da predaju svoje zahteve pisanim putem.

Poljoprivrednici su jednoglasno odlučili da se neće uputiti ka Beogradu, već da očekuju da ministar poljoprivrede dođe u Šabac. Ne pristaju na pregovaranja, već traže da se njihovi zahtevi ispune.

Njihovi zahtevi se pre svega odnose na visoku cenu mineralnih đubriva, traže da se subvencioniše po modelu koji je u zemljama regiona. Drugi je visoka cena goriva za poljoprivrednike, te su tražili da se bez odlaganja primeni model iz Hrvatske. Zahtev je i da se više vodi računa o subvencijama za poljoprivrednike, kao i o isplati.

Jedan od govornika na skupu je bio i Savo Manojlović iz inicijative Kreni-Promeni, poručio je da je Srbija zemlja seljaka i da poljoprivredni protesti treba da imaju veze sa ekološkim protestima, jer su u jednom momentu poljoprivrednici napomenuli da bi „država koja ulaže veliki novac u istraživanje i rudarenje po Srbiji, trebalo da uloži novac u poljoprivredu, jer je to sadašnjost i budućnost naše zemlje“.

Više puta su napomenuli da će proteste radikalizovati ako njihovi uslovi ne budu ispunjeni, ali prema rečima reportera Nove S, nije saznao šta bi ta radikalizacija mogla da znači.

Jedan od govornika na protestu, poljoprivrednik iz Zminjaka Dragan Stanković, vratio se tokom govora na, kako je rekao, „daleku 2007. godinu“.

„Isto je bio februar, isto je jedna od inicijalnih kapisla za protest bilo katastrofalno stanje u poljoprivredi. Za 15. godina se mnogo promenilo, te 2007. godine nas je mnogo više bilo. Suština problema je bila ista, tada je bila cena svinja inicijalna kapisla, ali iz tih protesta nažalost nismo mnogo toga naučili“, rekao je on.

Dodao je da „protesti moraju da imaju svoj kraj“.

„Nikome ne odgovara da mi protestujemo. Mnogo nas je manje sada, velika je razlika od tih protesta do današnjih“, rekao je on.

Izvor: N1