banner-image

Protest u Šapcu: Minut do 12 za poljoprivredu

Poljoprivrednici iz Šapca ponovo su izašli na ulice, posle 11. februara kada su prvi put protestovali i izneli svoje zahteve, piše Euronews Srbija. Oni su tada rekli da neće ići u Beograd i pozivali ministra poljoprivede Branislava Nedimovića da dođe u ovaj grad.

Međutim, pošto se ministar Nedimović nije odazvao pozivu poljoprivrednika oni su odlučili da se danas ponovo okupe ispred Gradske uprave u Šapcu, a današnji protest su nazvlali „Minut do 12 za poljoprivredu“.

Poljoprivrednik Dragan Stanković rekao je za Euronews Srbija da ministar treba da reaguje i da razgovara sa njima, kao i da nije tačna njegova izjava koju je dao za Insajder 27. januara kada je rekao da cena azotnog đubirva pada i da je ona sa tadašnjih 920 evra pala na 850, ali i da postoji ponuda da padne i na 720 evra.

„Niko nam se iz ministarstva nije obratio do sada. To što ministar kaže da ima dovoljno đubriva, nema. I to što ima je skupo. Ne znači da mi tek tako možemo da ga kupimo. Ukoliko i mi poljoprivrednici ne izađemo i ne podržimo li proteste, onda smo i mi na neki način krivi za nerešavanje problema. Problem je veliki, u poređenju sa cenom đubriva od prošle godine u ovo vreme je cena skočila za 300 odsto, onda vidite sa čim se suočavamo“, rekao je Stanković, dodajući da je još jedna od zamerki poljoprivrednika uzvoz mesa iz EU i da je to glavni razlog visoke cene u mesrama.

Poljoprivrednici su takođe najavili novi protest za četvrtak, 24. feburar, u 10 sati kada će biti održana protestna vožnja u trajanju od sat vremena u Zrenjaninu, Šapcu, Srbobranu, Žitištu, Rači, Dolovu, Itebeju, Blacu, Roćevićima. Oni podsećaju da njihovi zahtevi koji su predati Vladi Republike Srbije 14. feburara još nisu razmotreni.

Podsetimo, oni zahtevaju ukidanje akciza za evro dizel za registrovana poljoprivredna gazdinstva, subvencije u iznosu od 200 evra, redovnu i brzu isplatu tih subvencija kao i svih zaostalih, ali i regulisanja uvoza smrznutog mesa i mleka u prahu.