banner-image

Novi protest banatskih poljoprivrednika u Zrenjaninu

Poljoprivrednici iz Zrenajnina i okolinih mesta organizovali su danas još jednu protestnu vožnju tim gradom, jer su nezadovoljni viskomo cenom đubriva i malim subvencijama.

U koloni je bilo oko pedesetak traktora, a Slavo Vukov, jedan od poljoprivrednih proizvođača iz Zrenajnina podsetio je da su predstavnici iz srednjeg Banata i Bačke bili na razgovoru s premijerkom Anom Brnabić i ministrima finansija i poljoprivrede.

– Imali smo dovoljno prostora da budemo saslušani, da obrazložimo naše zahteve, ali odgovor nas nije zadovoljio u smislu da je pitanje akcize za sistemsko rešavanje, a da se trenutno tu ne može ništa uraditi što nas malo i obeshrabruje – rekao je Vukov.

S druge strane, rekao je, osetili su spremnost premijerke da na neki način Vlada pomogne finansijski, da ublaži sve probleme sa kojima su se suočili, a to je pre svega previsoka cena đubriva.

– Nismo dobili nikakvu konkretnu ponudu, ostaje da sutra čujemo koliko je Vlada spremna da u tom pravcu izađe u susret, a mi ćemo proceniti da li je to nešto što ima smisla – kazao je Vukov.

Ukoliko ne budu zadovoljni, Vukov je ukazao da će poljoprivrednici nastaviti s protestima, ali da se pre svega mora videti šta je većinski stav poljoprivrednika.

Dalibor Paskulov poljoprivrednik iz Botoša, sela kraj Zrenjanina, kazao je da sistemsko rešenje za probleme poljoprivrednika ne postoji.

– Sterani smo uza zid, nemamo mogućnost da zasnujemo proizvodnju, odnosno proizvodnja će se zasnovati umanjeno i bićemo svi na šteti. Pokušali smo unazad pet šest godina s resornim ministrom da se dogovorimo da se umanje akcize na dizel gorivo i da se povećaju subvencije po hektaru, ali sve se završavalo samo na obećanjima. Vreme je prolazilo i sad smo svi u problemu – rekao je on.

Paskulov je ukazao na izuzetno visoku cenu nafte i poskupljenje đubriva od 300% što je za poljoprivredne proizvođače neizdrživo.

– Ministar poljoprivrede (Branislav Nedimović) se pravda povećanjem cena poljoprivrednih proizvoda, međutim, oni su otišli ni punih sto odsto, kako koji, ali inputi su otišli mnogo više. Očekujemo pomoć Vlade, za sad nude samo jednokratnu pomoć koja je u ovom trenutku kao prva pomoć, saniraće samo ovu setvu i dalje će ostati borba za sistemska rešenja – rekao je Paskulov.

Kazao je i da je u stočarstvu izuzetno teška situacija, i da se mleko otkupljuje za samo 27 dinara po litri.