banner-image

Rat u Ukrajini ugroziće izvoz voća iz Srbije

Rat u Ukrajini negativno će se odraziti na spoljotrgovinsku razmenu Srbije sa Rusijom i izvoz domaće robe. Tržište Rusije veoma je važno za domaće proizvođače voća, koji pretežno izvoze jabuke na rusko tržište, naveo je za Novu ekonomiju Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. 

„Veliki problem će imati mali proizvođači koji nisu udruženi i koji nemaju hladnjače, pad rublje će, takođe, negativno uticati na cene. Ako se u skorije vreme ne završi sukob sigurno će biti negativnih posledica i gubitaka koje će osetiti domaći izvoznici jabuka“, kaže Keserović.

Na tržište Ukrajine izvoze se veoma male količine voća, uglavnom domaći proizvođači voća izvoze na tržište Rusije.

Prošle godine izvoz jabuke iz Srbije u Rusiju iznosio je oko 106 miliona dolara, što je pad oko deset odsto u odnosu na 2020. godinu. Dalji pad izvoza znači da će domaći proizvođači morati da traže druga tržišta, kaže on.

„Na pad izvoza jabuke uticalo je najviše to što se podižu zasadi voća u Rusiji. Nedavno sam bio u Kavkazu i video sam da se podižu veliki zasadi, u Severnoj Osetiji oko 1.400 hektara zasada jabuke se podiže. Osim toga, povećana je proizvodnja jabuka u Evropi, manja je kupovna moć zbog pandemije“, kaže Keserović.

Privredna komora Srbije (PKS) najavila je da će formirati specijalizovani krizni tim i otvoriti krizni kol centar za hitno rešavanje problema privrednika i ekonomskih posledica zbog krize u Ukrajini, objavljeno je na sajtu Komore.