banner-image

Poljoprivredi ukrali dve milijarde evra, paori pristaju samo na subvencije od 150 evra

Ne postoji valjan razlog da država ne poveća subvencije, ne na 8.000 dinara, kao što najavljuje već na najmanje 150 evra, izjavio je za Agrosmart predsednik poljoprivrednog udruženja Paor iz Crepaje Miroslav Grubanov.

Grubanov: Poljoprivrednici moraju u politiku

-Ako je mogla da daje 10.000 evra i više za otvaranje radnih mesta, ako se nađe čak 600 miliona za Premijer ligu, ako nije problem novac za pomoć mladima, penzionerima i ostalim društvenim grupama, morali su naći i za subvencije u poljoprivredi – kazao je on podsećajući da su subvencije pre deset godina iznosile 140 evra, a sada su nepunih 40.

Dodao je da je poljoprivreda od najveće važnosti za srpsku privredu – sa najvećim procentom učestvuje u BDP-u, ostvaruje izvoz od pet milijardi evra godišnje, tako da je nesumnjivo mnogo doprinela državi, a od nje ne dobija ništa. Naprotiv – gubi i to najmanje dve milijarde evra za deset godina.

-Uzmimo u obzir samo subvencije: ako su bile 140 evra po hektaru, a sada su sto evra manje, i ako imamo u Srbiji oko pet miliona hektara obradivog zemljišta, od kojih se za oko dva miliona hektara koja se subvencionišu, onda je srpska poljoprivreda zakinuta za dve milijarde evra u minuloj deceniji. To je katastrofa – izneo je Grubanov.

Politika kroji poljoprivredu te poljoprivrednici moraju u politiku

Osvrćući se druge probleme s kojima se poljoprivrednici suočavaju, on izdvojio je đubrivo koje ne samo da je enormno skupo već njegov uvoz niko ne kontroliše. Slična je situacija i sa hemijom – kvalitet herbicida je sve lošiji. A možda je i najgora situacija u stočarstvu, upravo je krenulo da srlja u propast otkako su vlasti počele da pričaju o njegovom značaju za poljoprivredu i za celu zemlju, kazao je naš sagovornik.

-U takvoj situaciji najmanje što možemo da tražimo i očekujemo je da subvencije po hektaru budu 150 evra, te da 80 litara nafte po hektaru bude neopterećeno akzicama. Takođe, da se razmotri plaćanje vodoprivrede u sušnim godinama – istakao je Grubanov.

Kazao je da je začuđen izjavama poljoprivrednika da ne žele da se bave politikom.

-Ali, politika odlučuje o vašim subvencijama, agrarnim merama, a ne dobrovoljno vatrogasno društvo. Neophodno je da se poljoprivrednici aktiviraju u političkom životu Srbije. Podržavamo, naravno, sve vidove protesta, ali bi više vredelo deset poslanika iz valjane seljačke stranke nego svi protesti i blokade. Država nas doživljava kao neprijatelja kada se bunimo i tražimo poboljšanje uslova za rad. To nije tako. Samo vas opominjemo i upućujemo na ono šta treba da radite – poručio je Grubanov.

On je izrazio očekivanje da će ovaj dobronameran apel naići na razumevanje vlasti i da će se ove godine iznaći novac za isplatu zahtevanih subvencija.

Podsetimo, Vlada Srbije je donela odluku da poveća davanja za srpski agrar po hektaru, sa 4.000 dinara na  8.000 dinara po hektaru ili ukupno više od 120 miliona evra.  

Ministar Branislav Nedimović rekao je da će sav novac biti isplaćen u prvih deset dana marta kako bi se nesmetano realizovala prolećna setva.

S. G.