banner-image

Kina novim tehnologijama oblikuje budućnost poljoprivrede

Kina je pojačala tehnološku podršku za uzgoj ozime pšenice, soje i kukuruza kako bi pomogla u stabilizaciji prinosa i osigurala zalihe, saopštilo je njihovo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih pitanja. Tehnološke usluge treba promovisati da pomognu poljoprivrednicima da reše probleme i popularizuju napredne tehnologije.

Pet kineskih provincija dobiće tehničke smernice od stručnih timova koje je poslalo ministarstvo, pošto su poplave zahvatile te provincije prošle jeseni i izvršile pritisak na žetvu useva ove godine. Kursevi onlajn obuke su ponuđeni za više od 800.000 ljudi preko Nacionalne platforme za poljoprivrednu tehnologiju, prema ministarstvu.

Kineska vlast u potpunosti razume da budućnost kineskog poljoprivrednog sektora leži u modernizaciji poljoprivrede, a ključ za unapređenje poljoprivredne modernizacije leži u razvoju tehnologije.

Sadašnje poljoprivredne politike imaju za cilj poboljšanje kvaliteta i ishrane useva, što podrazumeva podučavanje poljoprivrednika kako da održavaju prinose bez prekomerne upotrebe đubriva i pesticida. Kina je artikulisala viziju budućnosti poljoprivrede.

Zbog toga je izgradnja modernog poljoprivrednog eko-sistema važna i gde digitalna i tehnološka platforma može da napravi ogromnu razliku, jedan primer je da Kina sada može da pruži informacije o lokalnim vremenskim obrascima i pretnjama od korova i insekata kako bi poljoprivrednicima omogućila da pouzdano povećaju prinose i smanjiti upotrebu pesticida.

Sa modernim poljoprivrednim platformama i tehnologijom pametne poljoprivrede, uključujući bespilotne i satelitske snimke i modeliranje obrazaca, Kina može poljoprivrednicima širom zemlje pružiti podršku koja im je potrebna, pretvarajući mobilne telefone farmera u inteligentne alate i resurse za životnu sredinu. Ove transformacije se već dešavaju i pomoći će kineskim poljoprivrednicima da brzo pređu na moderne, visoko efikasne poljoprivredne tehnike. Istovremeno, smanjuju upotrebu đubriva, pesticida i uštedite vodu.

Uz pomoć agro-tehnologije i novog poslovnog modela koji je vođen digitalnim inovacijama kroz ceo poljoprivredni lanac vrednosti, mali farmeri mogu imati koristi od ogromnog eko-sistema. A za potrošače koje na kraju opslužuju, sistem takođe može da reši njihove bolne tačke. Savremene digitalne usluge poljoprivrede omogućavaju potpunu sledljivost proizvoda, dajući potrošačima mogućnost da skeniraju kod kako bi videli informacije o lokaciji farme, datumu žetve i održivosti.

Učiniti poljoprivrednu proizvodnju održivijom i ekološki prihvatljivijom, uz digitalno povezivanje farmera sa potrošačima koji konzumiraju njihovu hranu, ne samo da predstavlja trend kineske poljoprivrede, već i budućnost globalnog razvoja poljoprivrede. Važno je sprovesti i proširiti projekte obuke poljoprivrednika i izgradnje kapaciteta širom sveta, koristeći naučna i tehnološka istraživanja i razvoj kako bi pomogli farmerima da brzo odgovore na probleme sa kojima se susreću u poljoprivrednoj proizvodnji, uključujući kako da se bore protiv klimatskih promena, nenormalnog vremena i drugi izazovi.

Prema Kineskoj akademiji poljoprivrednih nauka (CAAS), Kina će unaprediti napore da stvori veće prinose i kvalitetniju proizvodnju glavnih sorti prehrambenih useva, kao i samodovoljnost glavnim vrstama stoke i živine do 2030. primenom tehnologije.

Njihov plan postavlja neophodna teorijska, naučna i tehnološka dostignuća za industriju kako bi se poboljšale sorte semena i prinosi zrna i obezbedila zaštita nacionalnih resursa germplazme. Od početka 13. petogodišnjeg plana (2016-2020), sposobnost Kine da uvodi inovacije u tehnologiju uzgoja nastavila je da raste. Međutim, Kina je još uvek u procesu razvoja teorija o uzgoju i ključnih tehnologija.

Dijana Dacin