banner-image

Gas u Evropi od danas četiri puta skuplji

Za samo par sati cena prirodnog gasa skočila sa 520 na 2.230 dolara za hiljadu kubika.- Cena nafte premašila 110 dolara za barel

Cena gasa u Evropi je potukla rekord svih vremena, skočivši za samo par sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na preko 2.200 dolara za hiljadu kubika, piše Politika.

Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po megavatčasu, izveštava agencija Tass.

Plavi energent je prethodno, na otvaranju trgovanja jutros, uzeto za 22,5 procenata dostižući cenu od 1.710 dolara za hiljadu kubika, odnosno 149 evra po megavatčasu.

Cena nafte marke Brent na londonskoj berzi premašila je 110,3 dolara za barel, prvi put od avgusta 2014. godine, pokazuju podaci sa berze.

Cena fjučersa marke VTI porasla je za 4,57 odsto i dostigla 107,98 dolara za barel.

Nemačka je dala ovlašćenje svom centru za trgovinu gasom da kupi tečni prirodni gas za 1,5 milijardi evra (1,66 milijardi dolara) izvan Rusije, iako Moskva za sada izvršava sve obaveze iz ugovora o snabdevanju, saopšteno je danas iz Mnistarstva ekonomije, preneo je Tanjug.

„Sada je stvar odluke gde će se gas kupiti. Ne bih da kalkulišem za koliko će dana to biti obavljeno, ali to će se desiti u vrlo kratkom roku”, rekao je portparol ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Srbija ima dovoljno energenata

Država je obezbedila na vreme dovoljne količine benzina, dizela, mazuta i gasa za najmanje dva meseca, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Ako bismo govorili o danima, onda bismo mogli da kažemo da dizela ima za 57 dana, benzina za 67 dana, mazuta za 110 dana. Ako govorimo o gasu koji dobijamo Balkanskim tokom, ne kao ranije preko Ukrajine, snabdevanje je redovno. Dobijamo svaki dan dovoljne količine gasa. Dodatno u našem podzemnom skladištu Banatski Dvor imamo 110 miliona kubnih metara gasa, što je negde, ako se troši pet miliona kubnih metara svaki dan, rezerva za 22 dana”, izjavila je Mihajlovićeva tokom posete Smederevskoj Palanci.