banner-image

Majevica pravi domaći traktor snage 90 ks

Na tržištu će uskoro biti dostupan traktor snage 90 konja domaće proizvodnje iz bačkopalanačke kompanije „Majevica servis doo“, namenjen malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima.

Ispitivanje tržišta je pokazalo bi upravo traktor ove snage omogućio navedenim gazdinstvima da obavljaju sve neophodne operacije, kaže za „Dnevnik“  menadžer prodaje ove kompanije, Nenad Nikolčić.

On dodaje da su istraživanjem došli do podatka da se prosečna površina gazdinstva u poslednjih 20 godina povećala za 13 odsto, te iz ovog preduzeća smatraju da bi njihov traktor mogao da zadovolji potrebe više od 50 odsto gazdinstava u našoj zemlji. Kao glavnu prednost ovog traktora u „Majevica servisu“ ističu obrtni momenat od 320(Nm) na točkovima, dok ostali traktori imaju 280(Nm).

– Traktor ima 90 konjskih snaga, Perkinsov motor, „Carraro“ transmisiju, napred izvod za kardan i prednju hidrauliku, klimu … Što se tiče nabavke delova, nabavljamo ih iz Italije, Nemačke i Engleske. Učešće domaće proizvodnje u domaćem traktoru je 40 odsto kada je u pitanju prototip. Serijska proizvodnja će nam obezbediti da više od polovine vrednosti traktora bude preferencijalno domaćeg porekla – objašnjava Nikolčić i dodaje da su svi proizvodni kapaciteti spremni za serijsku proizvodnju, kao i dvadesetak domaćih kooperanata koji će ih snabdevati potrebnim komponentama.

Najvaljeno je i da neće prodavati samo traktor nego će pored njega ići još tri, četiri priključne mašine, uz mogućnost otplate, kako novčanim sredstvima tako i u žitaricama.