banner-image

Koliko voća i povrća jedete dnevno?

U 2019. godini, jedna od tri osobe (33 odsto) u EU prijavilo je da ne konzumira voće ili povrće na dnevnom nivou, a samo 12 odsto stanovništva konzumiralo je preporučenih pet porcija ili više dnevno. U proseku, više od polovine stanovništva EU (55 odsto) izjavilo je da jede između jedne i četiri porcije voća i povrća dnevno.

Među državama članicama EU, najveći dnevni unos od pet porcija ili više zabeležen je u Irskoj (33% stanovništva), Holandiji (30%), Danskoj (23%) i Francuskoj (20%), dok s druge strane najmanji dnevni unos je zabeležen u Rumuniji, gde je samo 2% stanovništva jelo najmanje pet porcija voća i povrća, a slede Bugarska i Slovenija (po 5%) i Austrija (6%).

Dnevni unos voća i povrća kod žena je veći nego kod muškaraca: u proseku, 58% žena je izjavilo da jede 1 do 4 porcije u poređenju sa 51% muškaraca. Isto važi i za dnevni unos od pet ili više porcija (15% naspram 10%).

Istraživanje je takođe pokazalo da je više muškaraca nego žena izjavilo da su u potpunosti preskočili unos voća i povrća (39% prema 27%).

Kako bi se ovaj problem prevazišao postoji nekoliko načina i saveta za unos veće količine voća i povrća u svoju ishranu.

Prema Harvardovom istraživanju najefikasnija kombinacija voća i povrća među učesnicima istraživanja bila je dve porcije voća plus tri porcije povrća, što čini ukupno pet porcija dnevno.

Najveće zdravstvene koristi proizašle su iz jedenja zelenog lisnatog povrća (kelj, spanać) i voća i povrća bogatog vitaminom C i beta karotenom (citrusi, bobice, šargarepa).

I ne, ne morate da pravite velike promene u tipičnim obrocima. Na primer, doručak može biti činija žitarica sa borovnicama, ili možda jajima i prženim paradajzom, lukom i spanaćem.

Ručak – salata sa omiljenim voćem i povrćem (na primer salata od kelja i spanaća sa komadićima grejpfruta, crvene paprike, šargarepe i pinjola), šolja jogurta sa jagodama ili smuti sa keljom i mangom.

Za večeru uključite salatu ili veliki prilog povrća kao što su brokoli skuvan na pari ili tikvice. Ako niste imali priliku da jedete dovoljno povrća tokom dana, napravite svoj glavni obrok veliku salatu sa puno šarenog povrća i nekoliko komada proteina, kao što je piletina na žaru ili riba.

Za desert – sveže ili smrznuto voće je ukusna i zdrava poslastica, posebno sa malo smrznutog jogurta.

D. Dacin