banner-image

Ukrajinska kriza gura berzanske cene nagore

Proteklu nedelju na Produktnoj berzi u Novom Sadu je obeležio dalji rast cene, pre svega kukuruza zatim pšenice i azotnih đubriva.

Objašnjenje nalazimo u geopolitičkoj situaciji, ratnom stanju u Ukrajini. S obzirom da jedina luka na Crnom moru koja je trenutno dostupna za utovar kukuruza i pšenice je Konstanca, ovakav rast cena ne čudi. Neposredno pre pisanja ovog izveštaja, cena pšenice na Matifu je 417,00 €, dok je cena kukuruza 415,00 €/t. Ukupno je prometovano 5.706 tona robe, finansijske vrednosti 242.903.550,00 dinara.

Kukuruz

Ovom kulturom se u protekloj nedelji trgovalo u cenovnom rasponu od 29,50 do 33,50 din/kg bez PDV-a (za vlagu do 14,5%), na paritetu FCA (franko utovareno), uz jasan uzlazni cenovni trend, o čemu govori podatak da je rast cene iznosio 13,56%. Kakva je tražnja za kukuruzom, pokazuje i podatak da je u istom periodu prometovan kukuruz vlage od 15% do 16%, u cenovnom rasponu od 28,40 do 33,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA (franko utovareno). Bilo kakve prognoze o daljem kretanju cene kukuruza su potpuno bespredmetne, s obzirom da one isključivo zavise u ovom trenutku od daljeg dešavanja u Ukrajini. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,18 din/kg bez PDV-a, što je rast od 13,31% u odnosu na prošlu nedelju.

Pšenica

Slično tržištu kukuruza, ponašalo se i tržište pšenice. Zaključene cene su se kretale u rasponu od 31,50 do 35,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu FCA (franko utovareno), uz jasan uzlazni nedeljni trend. Razlozi ovakvih dešavanja na tržištu pšenice su potpuno podudarna sa dešavanjima na tržištu kukuruza (rat u Ukrajini). S obzirom na zadnju kotaciju na Pariskoj berzi (Matif) bilo koje dalje prognoze u kom pravcu će se kretati cene bi bile neozbiljne. Ovih dana se objavljuju podaci koliko procentualno učestvuje ruska i ukrajinska pšenica u ukupnoj svetskoj proizvodnji. S obzirom da je taj procenat preko 25%, ostaje da se vidi kako će u narednom periodu izgledati svetska trgovina. Ovonedeljna ponderisana cena pšenice iznosi 33,95 din/kg bez PDV-a, što je više za 9,51% u odnosu na prošlonedeljnu cenu.

Soja

Tržište soje u Srbiji se ponaša potpuno suprotno tržištu kukuruza i pšenice. U protekloj nedelji, zaključen je samo jedan kupoprodajni ugovor po ceni od 76,00 din/kg bez PDV-a, na paritetu CPT (franko isporučeno). Zanimljivo je istaći da je cena soje na Čikaškoj berzi uglavnom beležila svakodnevni rast.

Azotno đubrivo

S obzirom da proizvodnja đubriva zavisi od cene energenata, ne čudi ovonedeljni promet koji se za ureu kretao u cenovnom rasponu od 790,00 do 865,00 €/t, a za kan od 630,00 do 700,00 €/t. Cenovni trend kod azotnih đubriva se poklapa sa cenovnim trendom kod pšenice i kukuruza.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 39,20%, a kukuruz je poskupeo 8,09%.

Američki farmeri koji moraju odlučiti koje su im namere setve za kukuruz i soju imaju koristi od vrlo visokih garantnih cena. Poslednja procena USDA je 92 miliona ejkra kukuruza i 88 miliona ejkra soje. Američka proizvodnja etanola je snižena ove nedelje na 997.000 barela dnevno. Tokom nedelje povoljne padavine u Brazilu i Argentini uticale su na cenu. Prema berzi u Buenos Ajersu, proizvodnja soje je na 51 milion tona.

Cene pšenice u Čikagu tokom nedelje su dostigle najviši nivo od aprila 2008. godine. Cene rastu, sa dnevnim limitima variranja, koji su povećani na 75 centi za bušel za pšenicu i ostali nepromenjeni do kraja nedelje. Cene pšenice za maj 2022. godine su na najvišim nivoima od marta 2008. godine u Čikagu.

U Čikagu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, soja je poskupela 1,13%, a sojina sačma je pojeftinila 0,75%.

Kina nastavlja sa kupovinom velikih količina američke soje i ove nedelje. Cena soje je pronašla podršku u snižavanju procene USDA za proizvodnju u Argentini na 41 milion tona, u odnosu na februarsku procenu od 45 miliona tona. Vremenske prilike u Brazilu i Argentini pred kraj nedelje su uticale na cenu. Kompanija StoneX je procenila proizvodnju soje u Brazilu na 121,17 miliona tona, što je niže za 4,2% u odnosu na prethodnu procenu. Berza u Buenos Ajersu je revidirala naviše svoju procenu proizvodnje soje na 42 miliona tona.

U Parizu u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 20,62%, a kukuruz je poskupeo 35,36%.

Primetan je jasan rast cena svih roba. Po prvi put, cene pšenice na Evronekstu za rod 2022. godine prešle su simboličnu granicu od 300 €/t za septembarsko dospeće.

Do 27. februara, EU je izvezla 17,89 miliona tona meke pšenice, u odnosu na 18,24 miliona tona u ovom periodu prošle godine. Kod kukuruza je situacija komplikovanija, jer je glavni snabdevač bila Ukrajina.