banner-image

Direktor Al Dahre: Investirali smo u PKB 60 miliona evra

Kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je pre tri godine kupila imovinu PKB korporacije, uložila je oko 60 miliona evra u unapređenje poslovanja, uvela tehnološke inovacije i postala jedna od najmodernijih u sektoru poljoprivrede u regionu, rekao je direktor Dušan Radičević.

„Od dolaska u Srbiju do danas, kompanija Al Dahra uložila je skoro 60 miliona evra u unapređenje poslovanja nekadašnjeg PKB-a, duplo više nego što je bilo predviđeno ugovornom obavezom prema državi“, rekao je Radičević agenciji Beta.

Dodao je da je Al Dahra zatekla infrastrukturu i opremu, staru nekoliko decenija i da je bilo neophodno sprovesti kompletnu modernizaciju, zbog čega se „izdvojila kao lider po uloženim investicijama u poljoprivrednom sektoru“.

Odmah po završetku kupovine imovine tog preduzeća, prema Radičevićevim rečima, pokrenut je veliki investicioni proces, a uložena sredstva su brzo dala prve rezultate, pa su prošle godine ostvareni rekordni prinosi pšenice – 8,2 tona po hektaru, ječma 8,9 tona i uljane repice 4,4 tone po hektaru.

Značajna sredstva, kako je rekao, uložena su u poljoprivrednu mehanizaciju, stočarstvo i infrastrukturu kompanije, a najveći deo investicija odnosi se na izgradnju nove fabrike za preradu lucerke (deteline).

Istakao je da su implementirana nova rešenja, zahvaljujući čemu je znatno unapređen nekadašnji proces obrade zemljišta, što je omogućilo početak procesa poboljšanja kvaliteta zemlje, povećanje prinosa, veliku uštedu goriva i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Za ovu godinu, prema njegovim rečima, planirane su dodatne investicije u najsavremeniju infrastrukturu i opremu u iznosu od 25 miliona evra.

„Pripremili smo projekat irigacije i drenaže zemljišta, vredan 80 miliona evra, koji će značajno povećati efikasnost kompanije, a odvijaće se u naredne četiri godine. Taj sistem će obuhvatiti skoro celokupno obradivo zemljište i obezbediti još bolje prinose, koji više neće zavisiti od vremenskih uslova“, rekao je Radičević.

Najveći deo zemljišta se, prema rečima Radičevića, koristi za proizvodnju soje, suncokreta, kukuruza, uljane repice, pšenice, ječma, lucerke i semenske robe.

Ove godine Al Dahra će započeti, kako je rekao, proizvodnju povrća i atipičnih kultura za nekadašnji PKB, kao što su neke vrste povrća i biljke koje služe za proizvodnju eteričnih ulja.

Deo proizvodnje se, kako je naveo, koristi za potrebe kompanije, a ostatak će se plasirati na domaćem i inostranom tržištu.

Kompanija je, prema njegovim rečima, izgradila modernu fabriku za preradu lucerke koju će u potpunosti izvoziti.

„Al Dahra je svetski lider u preradi i prodaji proizvoda na bazi lucerke, tako da na raspolaganju imamo široko tržište. U fabrici ćemo obezbediti posao za oko 50 ljudi, a planiramo da uspostavimo i dugoročnu saradnju sa lokalnim farmerima, čime ćemo stvoriti uslove za njihovo dalje investiranje i podizanje produktivnosti. Planirani izvoz za ovu godinu je 20 miliona evra“, rekao je Radičević.

Kompanija će, prema njegovim rečima, iako ugovorne obaveze prestaju da važe posle tri godine, „ostati posvećena onome zbog čega je došla u Srbiju“.

„Kao globalni lider u svetu agrobiznisa, nastavićemo da se bavimo očuvanjem i unapređenjem bogatog nasleđa PKB-a, uvereni da će Al Dahra postati jedan od najmodernijih i najuspešnijih poljoprivrednih centara u regionu“, rekao je Radičević.

Dodao je da će Al Dahra nastaviti da se bavi mlečnim govedarstvom, uprkos niskoj ceni mleka, „kontinuirano prateći potrebe industrije“.

„Prepoznajemo te cenovne izazove, zbog čega ćemo pažljivo analizirati trendove i kretanja u ovom sektoru. Nadamo se da će se ovaj trend u sektoru mlečnog govedarstva promeniti i da će se proizvodnja mleka vratiti u profitabilnu zonu. Cilj nam je da poslujemo na zdravim osnovama“, rekao je Radičević.

Al Dahra, prema njegovim rečima, zapošljava oko 1.200 radnika, a povećala je zarade više od 30 odsto, pa je, na primer, prosečna isplaćena zarada radnika PKB-a u 2017. godini iznosila 390 evra, računajući i plate menadžmenta, dok je trenutna prosečna isplaćena zarada oko 510 evra, bez plata zaposlenih na najvišim funkcijama.

Radičević je istakao da se kontinuirano ulaže u razvoj domaćih stručnjaka i „kreiranje benefita za sve zaposlene“, zbog čega su uvereni da će Al Dahra pronaći svoje mesto na mapi najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji.

Kolektivnim ugovorom, potpisanim sa reprezentativnim sindikatima, Al Dahra se, kako je rekao, obavezala da u slučaju tehnološkog viška, isplati otpremninu od 500 evra po godini staža, ali do sada nije bilo tehnološkog viška.

Menadžment kompanije svestan je, prema njegovim rečima, da ona igra važnu ulogu u životu zajednice u kojoj posluju i zbog toga kontinuirano pruža podršku sugrađanima.

„Donirali smo milion evra Institutu za javno zdravlje ‘Milan Jovanović Batut’, u jednom od najtežih trenutaka za naše zdravstvo tokom pandemije virusa kovid-19″. Sa nekoliko lokalnih nevladinih udruženja i ekoloških organizacija, očistili smo tri deponije na području naselja Padinska skela, a zajedno sa ‘Srbijavodama’ očistili smo 300 kilometara kanala koji se nalaze na teritoriji koju mi obrađujemo“, rekao je Radičević.

Dodao je da je ta kompanija tretirala i kanale u naselju Vrbovsko morskim algama što je omogućilo ponovno formiranje živog sveta i neutralisalo neprijatne mirise sa okolnih farmi.

Radičević je istakao i da je „Al Dahra u komšiluku već prepoznata“ i po pomoći sistemu javnog zdravlja, školstvu, lokalnim fudbalskim klubovima i lokalnom folklornom društvu, dok je za društveno odgovorne aktivnosti ove godine izdvojeno 100.000 evra.

Izvor: Beta