banner-image

Drakulić: Nema razloga za paničnu nabavku namirnica, priče o grašku uznemirile javnost

Vlasnik kompanije „Point Grup“ Zoran Drakulić ocenio je danas da u ovom trenutku nema razloga za paniku, komentarišući povećanu kupovinu deviza i osnovnih namirnica u Srbiji, kao i da treba umiriti narod.

Drakulić je u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji ocenio da je u obraćanjima državnog vrha oko rata u Ukrajini napravljeno nekoliko grešaka koje su uznemirile javnost.

„Prvo, nije trebalo da se izlazi sa time da mi punimo rezerve nekim pasuljem, graškom… Jer čim vi to punite, očekujete da će nešto da se desi. To narod ne treba da zna, to uznemiri narod“, rekao je Drakulić.

Naglasio je da Srbija ima dovoljno deviznih rezervi i da nema razloga da gradjani strahuju, kao i da nema potrebe da se povlači keš iz banaka.

„To mislim da nema potrebe. Imamo za sada jako stabilan bankarski sistem i ova država u tom delu funkcioniše“, kazao je on.

Ocenio je da masovne kupovine zaliha u prodavnicama jedino imaju smisla ako gradjani strahuju od eventualnog poskupljenja namirnica.

„Verovatno će da poskupi sve, jer celo tržište skače zbog ove situacije u Ukrajini i imaćemo sigurno porast cena“, rekao je Drakulić.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković ocenila je da nema razloga za strah i kupovinu deviza, ali da ipak razume uznemirenost.

„Ja mogu da razumem da su ljudi prilično uznemireni u odnosu na sve ono što gledamo poslednjih 10-11 dana, mislim naravno na rat u Ukrajini i na celu jednu jednu atmosferu koja, ne samo u domaćim medijima, nego i u evropskim, svetskim, podgreva strah kod ljudi“, kazala je Žarković.

Prema njenim rečima, taj rat je iz perspektive Srbije nešto drugačiji od ostalih, jer se dešava na teritoriji Evrope, kao i da mediji i društvene mreže „svakodnevno bombarduju“ tom temom, zbog čega razume uznemirenost gradjana.

Profesor ekonomije u penziji Miodrag Zec ocenio su obraćanja političkog vrha bila „klasična politička propaganda“, gde je, prema njegovim rečima, neko želeo da izazove jedan utisak, ali da je očigledno izazvao drugi.

„To je kulturološko pitanje, pitanje poverenja bazičnog. Ovde je jedno drugo pitanje gurnuto u zapećak, a to je šta su robne rezerve, čemu one služe, kad se one pune, koliko se pune i zašto se pune?“, upitao je Zec.

Istakao je da je greška što se robne rezerve sada pune i dodao da su one morale da postoje ranije.

Zec je ocenio i da je opasno povlačenje deviza iz banaka, komentarišući da je moguće da to sruši bankarski sistem.

„A drugo je ako narod juriša da kupi evre. Pa čime juriša, ko je dao taj novac, ko je emitovao dinare za 1,4 milijarde evra sad u eri kovida. To je emitovan novac iz duga“, kazao je Zec.

Izvor: Beta