banner-image

Moramo: Poljoprivrednicima odmah subvencije od 200 evra, a onda i 1.500

Srbija mora prestati da stoji u mraku i mora krenuti jasnim putem ka napretku i na unutrašnjem i na međunarodnom planu, poručila je koalicija „Moramo“ i obećala da će, zajedno sa profeesorkom Biljanom Stojković, koja je kandidatkinja koaliicje za predsednika Srbije, voditi zemlju „najkraćim putem do Evropske unije“.

„Moguće je da se u Srbiji stvori život dostojan čoveka, moguće je da živimo bolje i imamo snažan i dobar plan kako da se podigne ekonomija u Sribji, kako da se zaštiti zdravlje, ekologija, životna sredina. Za tako nešto potreban je veliki dogovor sa Zapadom. Velikim dogovorom sa Zapadom, Srbija će uhvatiti priključak sa razvijenim i modernim svetom“, naglasila je u saopštenju koalicija „Moramo“, a preneo Fonet.

Ocenjeno je da je „sada pravo vreme da se krene sa velikim investicijama u poljoprivredu“ i da „u kriznim vremenima, kada je sve manje hrane na tržištu, Srbija mora da prestane da uvozi hranu i da počne da proizvodnju svoje“ jer za to ima velike kapacitete.

„Moramo da pomognemo poljoprivrednicima, kako bi proizveli dovoljno hrane za našu državu i kako bismo povećali izvoz. Imamo jasan plan za razvoj poljoprivrede. Svaki poljoprivrednik dobio bi odmah 200 evra po hektaru, a taj iznos bi se povećavao do 1.500 evra, što je evropski standard“, poručuju iz koalicije.

Najavljeno je obezbeđivanje đubriva u pola cene i ukidanje akciza i PDV-a na gorivo za sve poljoprivrednike, kao i dostupnost savetnika poljoprivrednicima kako bi pospešili proizvodnju i višestruko uvećali svoje prinose.

„Poljoprivrednici danas grcaju u dugovima. Obezbedićemo 50 odsto bespovratnih sredstava za sve investicije u poljoprivredi i poljoprivredne kredite sa kamatom od jedan odsto. Moramo da obezbedimo sredstva za zaštitu bilja u pola cene, da sprovedemo struju i vodu za navodnjavanje do svakog domaćinstva, atara i njive“, ocenila je koalicija „Moramo“.

Sa jakom poljoprivredom, kako je ocenjeno, „neće biti potrebe za kompanijama kao što su Rio Tinto i rudarenjem najprljavijim tehnologijama koje će zatrovati našu zemlju, vazduh i vodu“.

„Zabranićemo kopanje litijuma i bora u Srbiji, a rudarenje će se vršiti uz strogu kontrolu i visoke standarde, kao i u čitavom zapadnom svetu i tako sačuvati plodnu zemlju. Srbiji ćemo vratiti krov, zidovima prozore u svet, a našim ljudima dostojanstvo i bolji život“, poručila je koalicija „Moramo“.