banner-image

Beograd za traktor daje milion, Kragujevac daje za stoku, zasade…

Sekretarijat za poljoprivredu Beograda je raspisao konkurse za podsticajna sredstva za poljoprivredna gazdinstva u oblasti pčelarstva, voćarstva i povrtarstva i za kupovinu traktora ukupne vrednosti 180 miliona dinara.

U sva tri javna poziva uslovi su da nosioci gazdinstva imaju prebivalište na teritoriji Beograda, kao i da ne budu korisnici drugih subvencija za nabavku opreme za čiju kupovinu sada konkurišu.

Gradska uprava za nabavku bilo koje opreme nadoknađuje najviše 80 odsto cene bez PDV-a, a novac koji gazdinstva dobiju je bespovratan.

Za nabavku traktora, gazdinstva čiji nosioci imaju prebivalište u Beogradu, mogu da dobiju do milion dinara.

Uslov je da se katastarske parcele nalaze na teritoriji Beograda i da gazdinstvo ne koristi druge državne pomoći, kao i da traktor mora da kupi nakon dobijanja novca od grada i to od dobavljača ili proizvođača traktora iz Beograda.

U okviru javnog poziva definisani su i specifični uslovu u zavisnosti od sektora (mleko, meso, voće…) po kojem gazdinstvo konkuriše.

Beograd je za podsticaje za kupovinu traktora ukupno izdvojio 100 miliona dinara.

Gradsko veće Kragujevca nedavno je usvojilo program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2022. godinu. 

Cilj programa je da se kroz budžetsku podršku rešavaju urgentni problemi poljoprivrednika. Za tu namenu u budžetu je planirano 50,5 miliona dinara, piše Ritam grada.

Najviše sredstava – 48 miliona dinara je opredeljeno za mere ruralnog razvoja i to investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta i upravljanje rizicima, a 2,5 miliona su mere direktnih plaćanja.

Kroz investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava planirana je nabavka kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa – goveda i ovaca, nabavka priplodnih grla svinja, nabavka opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, nabavka mašina i opreme za rukovanje i transport stajnjaka, mašina za pripremu stočne hrane, mašina za hranjenje i napajanje životinja, nabavka stočnih vaga.

Od priključne traktorske mehanizacije subvencionisaće se nabavka mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta, za đubrenje zemljišta, mašina za setvu, zaštitu bilja, ubiranje useva i transport.

Programom su predviđeni i podsticaji za opremu za pčelarstvo, podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze, podizanje i opremanje plastenika, kao i nabavka mašina, uređaja i opreme za navodnjavanje useva. Visina podsticaja će iznositi 50 posto od vrednosti investicije (bez PDV-a).