banner-image

Kafa od žira, lekovita i sve popularnija, a evo kako se pravi

Priroda i njeno bogatstvo za Draganu Maksić glavni su izvor inspiracije. U potrazi za inovativnim i kreativnim biznisom ova dvadesetpetogodišnja doktorantkinja prava odlučila je da dobrobiti rodne Šumate Trnice pretvori u sasvim neobičan proizvod – kafu od žira.

Prema njenim rečima, kafa od žira se po boji i strukturi ne razlikuje mnogo od regularne. Ima ukus koji podseća na kesten i koji zavisi od toga od koje vrste hrasta je žir potekao. Ipak, ovaj napitak ne može se nazvati pravom kafom jer ne sadrži kofein, ali je svakako dobra zamena za sve one koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da ga konzumiraju ili jednostavno žele da isprobaju nešto novo:

„Kafu od žira mogu koristiti svi. Dužom upotrebom kafe od žira se poboljšava opšte stanje organizma. Hemijskom analizom utvrđeno je da hrastov žir u obliku kafe sadrži brojne mineralne materije koje su potrebne ljudskom organizmu, poput fosfora, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma, gvožđa i natrijuma. Osim minerala prisutni su i proteini, masti, ugljeni hidrati i azot, što znači da ona sadrži sve što je potrebno za zdravu ishranu.

Priprema se i pije kao i svaka druga kafa, sa jednom kašičicom po šolji. Može se kombinovati sa mlekom, biljnim ili životinjskim, a po potrebi dodati zaslađivač ili med.“

O tome kako je izgledao početak ove proizvodnje, Dragana Maksić kaže da je on bio porodična delatnost i hobi, a da danas postoje nagoveštaji da bi mogao postati primaran posao:

„U našoj porodici, generacijski posmatrano, deda i baba su čuvali stoku i obrađivali zemlju, a kasnije su roditelji uz poslove koje su radili, zasadili voćnjake, brali pečurke i gajili pčele. Zajedno sa sestrama sam odrasla radeći sve te poslove, pa je ideja da pravimo proizvode od onoga što nam je priroda dala potekla iz toga.

Sa majkom sam u početku sakupljala manju količinu, donosila kući i započela pravljenje kafe od žira. Međutim, tada sam sakupljala cerov žir koji ima više tanina u sebi i zbog toga je kafa bila dosta gorka. Uvidela sam grešku, pa smo kasnije to promenile“, kaže ona i napominje da je važno obratiti pažnju kakav se hrast, pa samim tim i žir, melje, „cerov žir je dosa krupniji, pa je samim tim i lakši za obradu. Najveća koncentracija tanina je u tankoj opni koja se nalazi ispod ljuske koju je teško skinuti. Rezultat je bio napitak koji je dosta gorak, pa smo zbog toga počeli da koristimo druge vrste: hrast lužnjak i kitnjak.

 

U toku ove godine planiramo da kupimo i profesionalnu sušaru koja će nam umnogome olakšati rad i funkcionisanje.“

Kako izgleda proces pravljenja kafe od žira?

„Žir se sakuplja ručno i pri samom sakupljanju selektuju se zdravi žirovi i odvajaju od onih koji su oštećeni ili koje je nagrizao crv. Tako prikupljeni žir se prvi put termički obrađuje u nekom kraćem vremenskom intervalu kako bi bio lakši za čišćenje. Koristimo običnu peć na drva koja se sreće svakodnevno u domaćinstvima. Posle čišćenja žir se stavlja na pečenje 15-20 minuta. Kada se ohladi čisti se ručno uz pomoć noža. Potom se melje u blenderu i onda opet peče dok ne dobije određenu boju. Nakon što se oladi melje se još dvaput, kako bi se dobila praškasta materija nalik kafi.“

Koja količina plodova je potrebna da bi se dobila dovoljna količina kafe i napunila kesica?

„Jedna kesica koju proizvodimo sadrži 100 grama kafe. Za pravljenje jedne kesice treba  300 do 400 grama sirovog žira, zavisi od kvaliteta žira i koliko se materije odbacuje prilikom čišćenja. Kada je reč o broju plodova potrebnih da se napravi jedna kesica kafe, odgovor zavisi od veličine plodova. Kada imamo sreće da nađemo najkrupniji, ceo proces proizvodnje ide mnogo brže.“

Pored ovog napitka, Dragana Maksić bavi se i pravljenjem drugih nesvakidašnjih proizvoda. Neki od njih su reiši kapi i glogov kečap:

„Kečap od gloga se pravi prokuvavanjem gloga, vode i jabukovog sirćeta, nakon čega se vrši pasiranje i ponovno kuvanje sa dodatkom začina po želji. Ovo je jedan od proizvoda koji uvek privuče mnogo pažnje kada ga istaknemo na sajmovima i bazarima, jer se teško nalazi negde drugde na tržištu.

Reiši kapi predstavljaju vodeno-alkoholna tinkturu napravljenu od reiši pečurke, ili na latinskom Ganoderma lucidum. Koristi se za jačanje imunološkog sistema, za  smanjenje stresa, poboljšanje sna i smanjenje umora.“

Naša sagovornica dodaje da je od izuzetne važnosti u potpunosti se posvetiti biznisu, pogotovo kada je on u razvojoj fazi. Zbog toga smatra da je dobra praksa na tržište nuditi gotov i upakovan proizvod:

„Sve što proizvodimo merimo i pakujemo u kesice za koje smo sami uradili dizajn i etiketu. Zbog toga ponosno mogu da kažem da imamo ceo zaokružen proces proizvodnje u našm rukama!“

Vanja Velisavljev