banner-image

Važno je znati: Suncokret zahteva plodored od barem pet godina

Na području Vojvodine, odmah po stabilizaciji vremenskih prilika se očekuje početak setve okopavina.

U kontroli štetnih organizama u proizvodnji suncokreta, izuzetno značajnu ulogu ima plodored tj. pravilan odabir parcele u predstojećoj setvi. U našim proizvodnim uslovima nije uobičajena praksa primena hemijskih mera kontrole tj. primena fungicida u periodu vegetacije u kontroli prouzrokovača bolesti, tako da važnu ulogu u njihovoj kontroli imaju preventivne mere koje podrazumevaju:

 plodored od najmanje 5 godina

 izbor manje osetljivih hibrida za setvu i

 setva sertifikovanog semena.

Danas posebno želimo da istaknemo važnost plodoreda jer se izuzetno značajni prouzrokovači bolesti suncokreta veoma dugo održavaju u zemljištu i mogu u povoljnim uslovima da nanesu velike gubitke u proizvodnji. Tu prvenstveno spadaju prouzrokovač plamenjače suncokreta i bele truleži.

Kod plamenjače suncokreta najopasnije su sistemske zaraze na početku razvoja biljaka kada može doći do njihovog propadanja odmah posle nicanja, a zaražene biljke koje ne propadnu, znatno zaostaju u porastu u odnosu na zdrave.

Bela trulež može da se javi u svim fazama razvoja suncokreta. Ukoliko je zaražen koren i prizemni deo stabla dolazi do venjenja i propadanja biljaka, dok se na nadzemnim delovima javlja bela trulež stabla i glavice.

Organi za prezimljavanje i prouzrokovača plamenjače suncokreta i prouzrokovača bele truleži dugi niz godina zadržavaju vitalnost u zemljištu. I ostale ekonomski značajne bolesti suncokreta se takođe održavaju u biljnim ostacima u zemljištu. Zato je sada, pre pripreme zemljišta i pre setve potrebno napraviti pravilan odabir parcele i poštovati preporuke o plodoredu.

U proizvodnji suncokreta, da bi se obezbedilo dobro zdravstveno stanje useva suncokreta tokom vegetacije, a samim tim i stabilni i visoki prinosi, preporuka je da se ispoštuje petogodišnji plodored.

Izvor: PIS