banner-image

Naučnici otkrili najveću bakteriju na svetu

Po definiciji mikroorganizmi su tako male veličine da se jedino mogu videti pomoću mikroskopa.

Međutim, novoopisana bakterija koja je pronađena na drvetu mangruva na Karibima, se ne uklapa u ovu definiciju, s obzirom na to da je vidljiva golim okom, nalik niti, jednoćelijska bakterija, koja može da poraste do 2cm , poput veličine kikirikija i 5000 puta je veća od većine mikroorganizama.

Ova ogromna bakterija je veća od voćnih mušica i nekih nematoda. Ovo novo otkriće pomera dosadašnje granice poimanja prokariota i eukariota. Bakterija je nazvana Thiomargarita magnifica. Građa ove bakterije je složenija od većine bakterija i podseća na eukariotske ćelije, jer se genetski material ne nalazi slobodan u citoplazmi, već je odvojen zasebnom membranom.

Sekvenciranjem DNK ove bakterije utvrđeno je da je genom mnogo veći od genoma uobičajenih bakterija. Utvrđena veličina genoma iznosi 11 miliona baza i 11,000 različitih gena, za razliku od tipičnih bakterija koje broje u proseku oko 4 miliona baza i oko 3900 gena. Pogledajte kako izgleda novootkrivena bakterija, a nejna veličina je upoređena sa veličinom novčića.

Izvor: FB stranica Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“