banner-image

Poslednji udarac ratarima – baš pred setvu

-Poljoprivrednicima mora da se omogući točenje dizel goriva uz agrarnu karticu u kanistere kako bi izbegli velike gužve i redove na pumpama u toku setve, zahtev je udruženja ,,Pančevački ratari’’, ,,Građanska neposlušnost’’ iz Dolova i asocijacija ,,Agrarni forum’’ iz Pančeva.  

U saopštenju koje je potpisao njihov predstavnik Jovan Negovan ocenjuje se da je „poslednji udarac ratarima ovaj pokvareni režim zadao zabranom izvoza pšenice i kukuruza“.

„Po rečima zvaničnika, pšenice imamo dovoljno za nas i dva miliona tona za izvoz. Što se tiče kukuruza, i pored umanjenog prinosa zbog suše, rekli su da i pored umanjenog prinosa imamo dovoljno za naše potrebe i 2,5 miliona tona za izvoz. Sada, kada je izvoz tek krenuo i kada su kukuruz i pšenica dostigli na berzi najviše otkupne vrednosti dosad (35 – 36 din/kg), vlast i ovaj „štetočinski“ režim, jedva dočekavši izgovor – hitno zabranjuje izvoz ovih kultura i time zadaje poslednji udarac ratarima pred sam početak prolećne setve, umesto da iskoristimo veoma retku pojavu na svetskom tržištu povoljnu za ratarstvo i ekonomski osnažimo naše ratare pred setvu“, dodaje se u saopštenju.

Pomenuta udruženja ističu da su ratari duboko nezadovoljni administrativnim štetočinstvom vlasti i traže hitan prekid ovih mera i uspostavljanje slobodnog tržišta i protoka robe. Pitaju se zašto ponovo sejati kad nam je zabranjen izvoz i zar treba bojkovati prolećnu setvu.

„Od trenutka kada smo se oglasili proglasom početkom 2018. godine i tražili da ministar poljoprivrede (koji je i sada na toj funkciji) kao moralni čin podnese ostavku – zbog toga što nas je šest meseci lagao i varao u vezi sa sanacijom posledica suše tokom 2017. godine, zabranili su medijima naše oglašavanje. Kao poslednji vapaj za spas, pre dve godine smo uputili otvoreno pismo i upitali, pored ostalih „pametnjakovića“ i naše bajne stručnjake „gde je put našeg spasenja“. Niko se nije oglasio“, kaže se u saopštenju.

S. K.