banner-image

Pijace prazne, prodavci štrajkuju zbog uvođenja fiskalnih kasa

Stotine prodavaca sa pijaca blokiralo je danas prilaz Ministarstvu finansiju, protiveći se uvođenju elektronskih fiskalnih kasa koje će otežati njihov rad. Dok su jedni bili na ulicama, drugi su kao znak revolta ostavili prazne tezge na pijacama, sve u cilju da pokažu vlastima da nova rešenja nisu dobra.

Na stotine vlasnika pijačnih tezgi okupilo se danas ispred Ministarstva finansija kako bi protestovali zbog uvođenja novih nameta, koji uključuju prelazak na elektronske fiskalne kase. Prodavci traže potpuno ukidanje fiskalizacije za sve pijačne prodavce, a pojedini su poručili da su pijace živele pod Turcima i Nemcima, ali da će živeti i pod ovom vlašču.

– Mi se nadamo da je ovo smislila šaka birokrata iz neznanja. Nadamo se da ovo sve nije nastalo iz dogovora sa stranim korporacijama. Da ih podsetimo, pijaca je živela i pod Turcima i pod Nemcima, preživeće i pod ovom vlašću, rekao je prodavac Srđan Praštalo.

Radnici na pijacama su još jednom poručili da nove namete neće moći da izdrže, a da se novim merama ukida duh pijace. Naglasili su da je nemoguće fiskalizovati prodavce zbog prirode posla.

Pijačni prodavci u Kraljevu danas nisu izneli svoje proizvode, ali ni robu na buvljoj pijaci. Na taj način su se solidarisali sa svojim kolegama širom Srbije koji protestuju zbog fiskalizacije na tezgama.

Treba da izdajemo račun za vezicu peršuna. A njena cena se svakog dana menja. I ostalim proizvodima kako što su krompir, kupus, luk… Nekada ista cena ne može ni dva dana da poveže. Drugo, mi se cenjkamo sa mušterijama“, rekla je našem novinaru baka Vida, koja je od retkih koji su danas otvorili svoju tezgu, a na kraljevačkoj pijaci ih ima preko 500.

Pored ovog razloga koji nam je objasnila ova Kraljevčanka, mnogi od njih se plaše dodatnih nameta, odnosno poreza za koji će ih država opteretiti kada uvedu elektronske fiskalne kase.

Od 1. maja zvanično će započeti prelazak na elektronske fiskalne kase, a prvi put će obavezno kasu morati da imaju frizeri, kozmetičari, kladionice i pijace. Stručnjaci kažu da ovakve mere nisu dobre u jeku pandemije koronavirusa i rata Ukrajina, te da se ne rešava ključno pitanje – crno tržište.

Nove odredbe se neće odnositi na taksiste, advokate i crvke, koje će i dalje ostati van sistema. O izazovima i problemima sa e-fiskalizacijom nedavno je za Nova.rs govorila Milena Amon, stručnjak u oblasti preduzetništva, koja je istakla da se novim merama neće rešiti gorući problemi.

„Uključivanje elektronskih kasa donosi nam samo nova administrativna i fiskalna opterećenja koja ni na jedan način neće doprineti suzbijanju crnog tržišta. Zbog toga smo tražili odlaganje i redefinisanje zakona, te uvođenje u nekom boljem momentu od ovog u kojem imamo pandemiju i rat“, istakla je Amon za Nova.rs.