banner-image

So neophodna u ishrani krava

Za zdravlje životinja značajna je uravnotežena ishrana vitaminima i mineralima. Grupa preživara (biljojedi) gde pripadaju krave, u osnovnom obroku imaju potrebu za određenim dodacima(suplementima) u ishrani, kako bi njihov organizam normalno funkcionisao.

Mineralne materije koje je nemoguće uneti ishranom iz trave i sena a ne proizvode se u telu krave, treba dodati u hranu.
So je kravama neophodna da bi regulisale vitalne funkcije kao što su: pravilno funkcionisanje nervnog sistema,probavnog, rada mišića. So takođe pomaže regulaciju vode u organizmu, utiče na zdrav rast i povećanje telesne mase. Unos soli u kravlji organizam snižava visok nivo kalijuma koji je prisutan u njihovom organizmu koji bi, bez soli kao suplementa u ishrani, doveo do pojave brojnih oboljenja. Potreban je za normalizaciju kiselinsko-bazne ravnoteže.

Minimalna stopa potrošnje po danu za krave je od 30-40 grama stočne ili obične soli. Količina dnevne potrebe oscilira u zavisnosti od količine suve materije obroka, godišnjeg doba, starosti životinja, faze proizvodnje mleka i produktivnosti životinja. Upotreba soli je posebno značajna u periodu intenzivnog rasta goveda, zimi(kada postoji nedostatak korisnih komponenti), tokom bremenitosti i dojenja teladi.

Nedostatak soli u ishrani dovodi do zdravstvenih problema poput: smanjenja proizvodnje mleka, mršavljenja, slabog apetita, neobičnog ponašanja (lizanja zidova štale, grickanje drvenih predmeta), pobačaja, neplodnosti.

Visoka koncentracija soli u organizmu krava nije ništa manje opasana za životinju, jer može uzrokovati: povraćanje, dijareju, slepilo, grčeve, paralizu, kao i bolesti bubrega, probleme s kostima,trovanje solju.

So se kravama može davati u rasutom stanju (u posudama) ili u blokovima (stočni kamen), koji krava liže u meri u kojoj joj je to potrebno.

Kravama omogućiti pristup soli po volji, kako bi mogle da ga konzumiraju u meri koja im je potrebna, takođe obezbediti i celodnevni pristup vodi za piće u meri koja im je potrebna.

Situacije u kojima krave preteraju sa solju moguće su jedino kada im nije obezbeđen pristup vodi za piće neposredno nakon konzumiranja soli. U retkim slučajevima zbog nedostatka vode može doći do trovanja solju.

Izvor:PSSS