banner-image

Matić: Država će nastaviti da čuva životni standard ograničenjem cena hrane

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić izjavila je da su robne rezerve pune, da je domaće tržište dobro snabdeveno osnovnim namirnicama i da će Vlada, ukoliko bude potrebno, produžiti ograničenje cena koje po važećim uredbama traje do početka maja.

Matić je u izjavi za agenciju Tanjug podsetila na to da je Vlada donela Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, koja važi do 2. maja.

Ona je napomenula da se Uredba odnosi na šećer kristal u pakovanju od kilogram, brašno tip T- 400 glatko u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra.

Takođe, ograničenje cena osnovnih životnih namirnica odnosi se i na svinjsko meso – but i UXT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti u pakovanju od jednog litra.

Ministarka je dodala da uredba o ograničenju cene hleba „sava“ od brašna tipa 500 važi do 10. maja, i ukazala na to da se svi maloprodajni i veleprodajni objekti pridržavaju ograničenja cena.

Ona je poručila da će, s obzirom na to da je došlo do poremećaja na globalnom tržištu sirovina i prehrambenih proizvoda, država i dalje ograničavati cene osnovnih životnih namirnica, jer osnovni standard stanovništva mora biti zaštićen.

Analize svetskih stručnjaka ukazuju na to da bi krajem ove godine, odnosno od septembra, trebalo da dođe do stabilizacije tržišta. Takođe, nadamo se da će se i sukob u Ukrajini u neko dogledno vreme smiriti, što će sve uticati na stabilizaciju cene energenata, sirovina i hrane, predočila je Matić.

Srbija je, kako je naglasila, jedan od najvećih proizvođača hrane i prehrambenih proizvoda, navodeći da je naša zemlja u 2021. godini izvezla poljoprivredne i prehrambene proizvode u vrednosti od 4,2 milijarde evra.

Na osnovu toga se može konstatovati da proizvodimo dovoljno hrane i za sebe i za izvoz. Najvažnije je da ne podlegnemo psihološkom pritisku i panici i da znamo da ćemo imati dovoljno osnovnih namirnica, kao i goriva, odnosno derivata nafte, poručila je ministarka.

Ona je podsetila na to da je Vlada donela uredbu na osnovu koje se vrši usklađivanje cene goriva u Srbiji sa cenom na berzi, kako ne bi dolazilo do veštačkih nestašica, i naglasila da je snabdevenost naftom i naftnim derivatima dobra.

Matić je, kada je reč o nastavku izvoza i isporuka srpske pšenice i kukuruza Albaniji, objasnila da su ministri poljoprivrede dveju zemalja napravili sporazum i očekuje se da će već u toku sledeće nedelje doći do realizacije ovog dogovora, koji je u duhu sjajne saradnje u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Prema njenim rečima, Srbija ima dovoljno žitarica, pšenice i kukuruza za svoje potrebe, ali sasvim dovoljno i za izvoz, uz napomenu da je bila doneta preventivna mera o zabrani izvoza, ali da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede ima diskreciono pravo da odobri izvoz, što će i učiniti.

To je ispravna odluka, pogotovo kada govorimo o zemljama koje su uključene u inicijativu „Otvoreni Balkan“, jer tako pokazujemo solidarnost i razumevanje prema našim najbližim komšijama, predočila je ministarka.

Istovremeno, ona se osvrnula i na predstojeću turističku sezonu, rekavši da Grčka i druge mediteranske zemlje koje žive od turizma sa nestrpljenjem očekuju letnju sezonu, ali da se predviđa povećanje cene putnih aranžmana.

Verovatno će za svaku zemlju pojedinačno postojati uslovi za ulazak, ali će oni biti značajno olakšani, ocenila je ona i dodala se i u Srbiji očekuje veoma uspešna turistička sezona, budući da već u prva tri meseca ove godine postoji rast dolazaka turista.