banner-image

Sombor prikuplja ambalažni pesticidni otpad: Lane sakupljeno 10 tona

Povodom početka ovogodišnje akcije prikupljanja ambalažnog pesticidnog otpada koju organizuju Poljoprivredna stručna služba Sombor (PSS) i Grad Sombor,  u prostorijama PSS održano je predavanje i sastanak sa predstavnicima mesnih zajednica i poljoprivrednim proizvođačima.

Ovo je treća godina zaredom kako u Somboru zajednički PSS i lokalna samouprava realizuju ovu važnu ekološku akciju, a od ove godine priključiće se Apatin i Odžaci.

Tokom prošle godine prikupljeno je oko 10 tona ambalažnog otpada iz poljoprivredne proizvodnje, a član Gradskog veća za oblast zaštite životne sredine, Slobodan Stanić, ističe da zahvaljujući ovoj akciji sav taj otpad nije završio u kanalima, na njivama i ne sagoreva u atarima.

„Mi smo jako zadovoljni sa odazivom prošle godine. Svaka godina je uspešnija i mislim da će ova godina biti uspešnija nego prethodna. Akcenat je na zaštiti životne sredine, mi aktivno radimo na tome i Grad Sombor je jedan od vodećih u Srbiji po tom pitanju“, rekao je Stanić.

Potvrda o predatom ambalažnom pesticidnom otpadu obavezna je pri apliciranju za sredstva IPARD fonda, a razmatra se i da se uvede kao obaveza pri apliciranju za subvencije i poljoprivredne kredite.

Jelena Perenčević, savetoavac u PSS, naglašava da je cilj današnjeg predavanja da se prikaže saradnja sa mesnim zajednicama, sa udruženjima u okviru sela, kao i da se animiraju poljoprivredni proizvođači, pre svega na selima, da se uključe u akciju.

„Moramo ići ka tome da akcija još jače zaživi, ustvari da ta akcija bude stalna prateća akcija u toku vegetacije“, rekla je Perenčević, dodavši da je u planu da se ubaci još jedan datum prikupljanja tokom jula kako bi prikupili što više ambalažnog otpada i od individualnih, manjih proizvođača.