banner-image

Protest proizvođača mleka 25. marta u Šapcu, u pet do dvanaest

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga poslalo je ministru Branislavu Nedimoviću zahtev za hitno rešavanje alarmantne situacije u mlekarstvu. Ukoliko se u narednih par dana ništa ne preduzme, stočari okupljeni u ovom udruženju organizovaće protest. Okupljanje nezadovoljnih proizvođača već je prijavljeno nadležnim – protest je zakazan za 25. mart, s početkom u pet do dvanaest, ispred šabačke gradske uprave. Svoj bunt stočari će iskazati prosipanjem mleka.

U dopisu ministru navodi se da zbog neodrživog daljeg trenutnog stanja u mlekarstvu Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga traži hitnu intervenciju države Srbije u cilju spasa i opstanka mlekarstva u Srbiji.

Proizvođači zahtevaju da Ministarstvo poljoprivrede i mlekare kao prerađivači mleka dođu do hitnog rešenja kako bi se njihovi gubici u proizvodnji od 30 dinara po litri nadoknadili. Traže i da se kukuruzom iz robnih rezervi pomogne proizvođačima mleka.

„Kao udruženje već duže vreme smo upozoravali na težak položaj u mlekarstvu zbog poremećaja na tržištu stočne hrane. Nažalost, desila nam se i sušna godina, a mi mlekari smo ujedno i ratari i tu našu siromašnu proizvodnju iz ratarstva smo potrošili kroz proizvodnju jeftinog mleka i mesa, sve u cilju da sačuvamo stočni fond. Ispostavilo se da ovih dana na tržištu fabrike stočne hrane iz dana u dan u kontinuitetu dižu cenu koncentrata, a da sa druge strane mlekare tvrde da ne mogu da povećaju otkupnu cenu mleka“, navodi se u obrazloženju zahteva upućenog ministru.

Proizvođači napominju da su, ujedno i kao najveći ratari u Mačvanskom okrugu, pogođeni preskupom setvom koja predstoji.

„Iscrpljeni od kupovine stočne hrane i zaduženi zbog spašavanja stočnog fonda došli smo u situaciju da ne možemo zasnovati novu biljnu proizvodnju i pipremu hrane za naredni period. Poznato je da mi nemamo dovoljno zemlje i da smo zato upravo i stočarski region, te nismo u ravnopravnom položaju sa stočarima koji koriste državnu zemlju po pravu prečeg i iz tih razloga smo u daleko težoj poziciji. Naše krave svaki dan troše veliku količinu hrane i prave gubitke i mi ne možemo da čekamo osnivanje nove vlade i novo ministarstvo poljoprivrede jer bi to za mnoge mlekare bilo prekasno , ovi problemi moraju HITNO da se reše“, dodaje se u zahtevu koji je potpisao predsednik upravnog odbora udruženja Goran Vasić.

S. G.