banner-image

Voćari koji izvoze u Rusiju traže nove kupce

U Privrednoj komori Srbije (PKS) održan je sastanak sa vodećim izvoznicima voća u Rusku Federaciju na kome su razmotrene mogućnosti povećanja izvoza i na druga tržišta kao što su zemlje Severne Afrike, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Indija i Daleki istok.

„Zbog krize u Ukrajini naši proizvođači, jabuka, jagoda, višanja, trešanja, koje su najvećim delom plasirane u EU i na rusko tržište, u velikom su problemu zbog neizvesnosti i nepredvidivosti poslovanja. Jedan od predloga je da se razmatra veći izvoz na tržište golfskog zaliva, UAE, Saudijske Arabije, Maroka, Egipta, ali i daleka poput Indije“, istakao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS i  podsetio da je na raspolaganju i mreža predstavništava Komore u svetu koja mogu da pomognu u pronalaženju novih poslovnih partnera.

Komora će analizirati trenutnu situaciju, količine kojima raspolažemo i potrebe nekih novih potencijalnih tržišta kako bi pronašli nove kupce, dodao je Vesović.