banner-image

Ministar poljoprivrede moli Nemce da ne prave zalihe

Ministar poljoprivrede Nemačke Džem Ozdemir (Cem Özdemir) apelovao je na građane da ne paniče zbog rata u Ukrajini i povećanja cena i da ne prave nepotrebne zalihe.

„Molim vas, ne pravite zalihe, nema razloga. Osigurali smo snabdevanje,“ rekao je Ozdemir u utorak uveče, u programu televizije RTL. Dodao je da je razgovarao sa predstavnicima trgovine i oni su potvrdili da je situacija pod kontrolom.

Prethodno je i potpredsednik Nemačkog trgovinskog udruženja Bjern From (Björn Fromm) dao sličnu izjavu za ZDF – da uprkos ruskoj zabrani izvoza žitarica, srednjoročno u Nemačkoj neće biti problema sa snabdevanjem.

Kada je reč o rasterećivanju stanovništva zbog visokih cena, Ozdemir je rekao da treba pomoći najugroženijima, za razliku od ministra finansija Kristijana Lindnera (Christian) koji je predložio uvođenje popusta na gorivo od kojeg bi korist imali svi vozači.

Ozdemir je rekao da treba pomoći ljudima kojima nedostaje hrana. „Ne treba pomoć da delimo šakom i kapom, nego onima kojima je naročito potrebna.“