banner-image

Sremska Mitrovica dobija agrobiznis inkubator namenjen poljoprivrednim gazdinstvima

Prvi agrobiznis inkubator namenjen malim i srednjim poljoprivrednim gazdinstvima koja se bave proizvodnjom i prerađivačkom delatnošću biće otvoren u Sremskoj Mitrovici.

Tim povodom je u Pokrajinskoj vladi potpisan ugovor o osnivanju Agrobiznis inkubatora Sremska Mitrovica, čiji su osnivači Razvojna agencija Vojvodine, Agencija za ruralni razvoj Grada Sremske Mitrovice, Poljoprivredna stručna služba „Sremska Mitrovica“ i Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu.

Inicijativu za pokretanje ovog inkubatora pokrenuo je Savet za koordinaciju i praćenje aktivnosti u oblasti ekonomskog razvoja na teritoriji AP Vojvodine, sa potpredsednikom Pokrajinske vlade Brankom Ćurčićem na čelu.

Potpredsednik Ćurčić je naglasio da je Savet prepoznao potrebu za pokretanjem agrobiznis inkubatora, čiji je cilj razvoj malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača, podsticanje prerade poljoprivrednih proizvoda i efikasniji nastup na tržištu.

On je istakao da je upravo Sremska Mitrovica po više kriterijuma prepoznata kao povoljna lokacija za pokretanje agrobiznis inkubatora.

„U okruženju se nalazi Nacionalni park ′Fruška gora′, pri čemu na njenim padinama, van okvira nacionalnog parka, postoje znatni kapaciteti za voćarsku proizvodnju, vinogradarstvo i agroturizam. Neposredna okolina Sremske Mitrovice karakteriše se značajnim poljoprivrednim resursima i razvijenom primarnom i sekundarnom poljoprivrednom proizvodnjom, koja predstavlja odličnu bazu za razvoj tercijarnih delatnosti u agrobiznisu“, kazao je Ćurčić.

Potpredsednik je naglasio da Agrobiznis inkubator treba da promoviše preduzetništvo, udruživanje i razvoj u sektoru poljoprivrede, primarne prerade poljoprivrednih proizvoda i agroturizma.

Direktorka Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice Dušica Pavlović  zahvalila je Pokrajinskoj vladi na inicijativi, naporima i finansijskoj podršci pri osnivanju Agrobiznis inkubatora.

„Drago nam je što je baš Sremska Mitrovica pokrenula prvi agrobiznis inkubator poljoprivrednog tipa. Mitrovica je bogat poljoprivredni kraj i od izuzetnog nam je značaja da preko jedne ovakve institucije našim poljoprivrednicima, koji se bave prerađivačkom delatnošću, omogućimo da na jednom mestu pronađu odgovore na sva pitanja. Bićemo tu da im pomognemo od samog početka – od trenutka registracije, preko marketinga i brendiranja proizvoda, do nastupa na tržištu, sa zajedničkim ciljem da ostvare što bolje rezultate“, rekla je Dušica Pavlović i naglasila da je za formiranje jedne ovakve institucije značajna podrška sva tri nivoa vlasti.

Jedan od važnih koraka pre osnivanja  Agrobiznis inubatora u Sremskoj Mitrovici bila je izrada studije opravdanosti za njegovo pokretanje, a taj posao poveren je Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.