banner-image

Kako izabrati sorte kupine i napraviti dobro kupinovo vino

Mladi bračni par Milovanović odlučio je da nastavi porodičnu tradiciju i da se ne odrekne sela iako oboje rade u Beogradu. Nastavili su da se bave uzgojem kupine, a započeli su proizvodnju domaćeg kupinovog vina. Svoje iskustvo su podelili sa nama u želji da pomognu početnicima i ljudima zainteresovanim za uzgoj kupine.

Dijana i Milan Milovanović svo svoje slobodno vreme provode u selu Vukanje, u podnožju planine Jastrebac, gde se nalazi i plantaža kupine. Nije lako svaki čas putovati iz Beograda i nazad (a, nije ni jeftino), ali su znali da je to jedini način da zadrže sve što imaju u selu.

Kupinjak je Milovanovićima dodatni prihod

– Kupinjak se nalazi u podnožju planine Jastrebac, a u pitanju je porodični posao. Konkretno, ovaj kupinjak je u našoj porodici oko 10 godina, a već 4 godine se bavimo proizvodnjom vina – priča nam Dijana.

Još pre 10 godina njihova porodica se odlučila za sorte Loh nes i Tri krune (Triple crown). Godine su potvrdile da su doneli dobru odluku.

– To su sorte koje su otpornije na bolesti i imaju specifičan ukus. Ravnomerno sazrevaju što nam je jako bitno za vreme berbe, jer mali broj gubi svežinu i suši se. Upravo zahvaljujući takvom sazrevanju možemo da stignemo da ih oberemo i da nemamo gubitke u prinosu u tom pogledu – priča nam Milan.

Izazovi u uzgoju kupine

Prema njihovom iskustvu, najveći izazovi u uzgoju kupine su vremenske nepogode. Kiša tokom cvetanja, grad prilikom formiranja plodova i suša tokom berbe. Ove tri stvari, kažu naši sagovornici, predstavljaju najveći problem kada su prinosi u pitanju.

Suša je najveća pretnja u kupinjaku

Rešenja postoje, ali ne za sve probleme. Nabavili su protivgradne mreže za grad, a imaju i sistem za navodnjavanje i tako se spašavaju od suša. Ima godina da ih grad zaobiđe, kao što se desilo prošle godine. Međutim, i pored sistema za navodnjavanje, pretrpeli su gubitke zbog ekstremne suše.

– Prošla godina je bila ekstremno sušna i zbog toga je rod kupine bio umanjen. Kupina je bila slatka, ali je imala mnogo manje soka – objašnjava nam Milan.

Njihov kupinjak im donosi prosečno oko 2 tone kupine godišnje i za sada uspevaju sve sami da završe, i što se tiče održavanja zasada i što se tiče berbe. Znaju da je sezonske radnike teško naći, ali za sada nemaju problem, jer im je porodica velika.

Proizvodnja domaćeg kupinovog vina

Porodica Milovanović nije jedina koja se zbog prilika na tržištu odlučila za preradu. Sve više malih, porodičnih gazdinstava koja se bave voćarstvom se odlučuje na ovaj korak da bi opstali i preživeli.

– Do pre par godina deo kupina smo davali u otkup, međutim kako je cena bila jako niska odlučili smo se da sve stavljamo u vino. Prošle godine je cena kupine bila dobra, međutim mi nismo želeli da odustajemo od vina, tako da sve ide u tu svrhu – priča nam Dijana.

Dijana vodi računa i o pakovanju

Tajna kvalitetnog domaćeg kupinovog vina zavisi od sorte i recepture za pravljenje vina. Tajna naših domaćina je veliki procenat voća i tradicionalni recept koji je u njihovoj porodici dugi niz godina.

– Naše vino je slatkasto-kiselkastog ukusa, što ga čuni izuzetno pitkim. Takođe se veoma oseća miris kupine, zbog čega dobijamo veliki broj pozitivnih komentara. Pored toga, uz ambalažu ide i naša personalizovana kesa, što je dodatni plus. Kako naši potrošači kažu: „Ne moram da brinem o pakovanju kad ga poklanjam, jer je ono već spremno za poklon“ – kaže Dijana.

Kupinovo vino prodaju u dve vrste ambalaže: 0,75 litara i 0,187 litara. Cena velike flaše je 600 dinara, a kao kanale prodaje najviše koriste socijalne mreže Fejsbuk i Instagram. Sa plasmanom su zadovoljni.

– Trenutno pravimo do 800 litara kupinovog vina godišnje. Reklamiramo se preko socijalnih mreža, a najbolja je reklama od usta do usta, kao i preporuke putem komentara i pohvala našeg vina od strane kupaca na socijalnim mrežama. Uspemo sve da prodamo, a ako se potražnja bude povećala, povećaćemo i zasad – navodi Dijana.

Možda veći problem od vremenskih neprilika je nestabilna cena ovog voća na tržištu, zbog čega mnogi ne mogu da žive od njega i traže sigurnost u drugim poslovima, a kupinom se bave usput.

Milanu dobro ide prodaja jer je vino dobro – svo voće s plantaže završi u flašama

– Možda je to individualna stvar, ali sve dok cena kupine varira i ne postoji najniža zagarantovana cena, pa ne znate da li će biti 30 ili 280 dinara po kilogramu – to je veliki problem. Iz tog razloga mi imamo svoje primarne poslove, a kupinjak i proizvodnja vina nam je, za sada, dodatni posao – iskreno priča Milan.

Za kraj razgovora, pitali smo naše domaćine šta bi poručili ljudima koji žele da se  bave uzgojem kupine.

– Poručili bismo da ne odustaju od voća ni kada je niska cena kupine, jer uvek postoji rešenje; da ne uništavaju zasad i ono što su godinama gradili, jer je te godine cena 30 dinara (verujte da se i to dešavalo). Da se dobro raspitaju oko opreme koja će im pomoći kada je grad, suša itd. – savetuju Dijana i Milan.

A, ako želite da konzumirate kupinovo vino važno je znati da je ono veoma lekovito. Naime, kupinovo vino se preporučuje kod malokrvnosti, anemije i za jačanje imuniteta. U tom slučaju pije se jedna mala čaša svakog jutra.

Ljubitelji domaćih proizvoda, hedonisti i oni koji vole da uživaju u vinu potpuni užitak mogu da osete kombinujući kupinovo vino sa suhomesnatim proizvodima, ali i uz dezerte koji u sebi nemaju čokoladu. Naši domaćini preporučuju da obavezno probate kupinovo vino uz kanapee i bruskete.

Tijana Todorović

Autor fotografija: Dijana i Milan Milovanović, Kupinovo domaće vino