banner-image

U Evropi strahuju od naglog skoka cena namirnica i nestašice

Poljoprivrednici u Nemačkoj upozoravaju da bi zbog rata u Ukrajini veoma brzo moglo doći do „eksplozije“ cena prehrambenih namirnica.

Potpredsednik Udruženja poljoprivrednika Šlezvig-Holštajna, Klaus-Peter Luht, rekao je za dnevnik „Bild“ da bi hleb mogao uskoro koštati 10 evra.

U supermarketima se rast cena već oseća. Prošle nedelje je doskont „Aldi“ povećao cene 150 proizvoda.

Prema „Lebensmitel cajtung“, kilogram brašna košta sada 45 centi, što je rast cene od 15,6 odsto, tost-hleb košta 89 umesto 79 centi, a pola kilograma „pene rigate“ od skoro staje 69 umesto 49 centi.

Cena bio-kafe porasla je za čak jedan evro.

Luht upozorava da bi pojedini proizvodi mogli u potpunosti nestati sa rafova, kao što je suncokretovo ulje, marmelada…

Suncokretovo ulje u mnogim prodavnicama se razgrabi u ranim jutarnjim satima, a tamo gde se može naći, košta umesto 1,39 evra po litri, 1,79 evra.

Hleb i peciva će u Austriji poskupeti za do 20 odsto, najavljuje predstavnik austrijskih pekara Jozef Šrot.

„Poskupljuje brašno, a time i hleb, zemičke i sva peciva. U zavisnosti od proizvoda, računamo sa skokom cene između 10 i 20 odsto. Ne možemo drugačije“, objasnio je Šrot za dnevnik „Esterajh“.

Rekao je da nisu samo sirovine osetno poskupele, već i energenti.

„Moram hleb da ispečem i onda i isporučim. I tu imamo troškove“, naveo je Šrot.

Udruženje trgovaca Austrije polazi od toga da će u narednim nedeljama i mesecima gotovo svi proizvodi svakodnevne upotrebe poskupeti.

Već poslednjih nedelja su Austrijanci, prilikom dnevne kupovine, osetili rast cena, a i neki proizvodi se teško nalaze, kao što su mlečni proizvodi, konzervirani proizvodi, proizvodi higijene za žene.

Razlog za nestašicu pojedinih proizvoda u prodavnicama jeste što su mnogi Austrijanci upravo te proizvode pokupovali da bi ih slali ukrajinskim izbeglicama kao pomoć.

Međutim već narednih nedelja, upozorava Udruženje, treba računati sa nestankom daljih proizvoda iz rafova, a razlog sada više neće biti humanitarne prirode, već nestašica, a posebno će biti pogođeni proizvodi životinjskog porekla.

Udruženje trgovaca, za list „Hojte“ ističe da rat u Ukrajini, koja je važila kao žitnica Evrope, a i odluka Italije i Srbije da zabrane izvoz, poskupljuje hranu za životinje, što će potrošači brzo osetiti.

Nestašica će se odraziti na cenu mesa i drugih životinjskih proizvoda.

Rast cena neće biti vidljiv samo u supermarketima, već i restoranima, pošto su mnogi ugostitelji koristili meso iz Ukrajine, navodi Udruženje.

Udruženje ističe da je dobro što će gastronomija preći na domaće proizvode, ali povećana potražnja dovešće do rasta cena.

Najavljuju i poskupljenje proizvoda koji nemaju nikakve veze sa Ukrajinom i tamošnjim sukobima, kao što su kafa, kečap, ali i konzervirano povrće i voće.

Udruženje ističe da je trenutna krizna situacija mnoge ljude podstakla da prave zalihe.

Rastuće cene pogodiće sve šire slojeve građana u Austriji.

Udruženje ukazuje da već sada 14 odsto Austrijanaca sebi može priuštiti samo najosnovnije, a njihov broj stalno raste.

Udruženje navodi da situacija ne pogađa samo potrošače, već i trgovce, jer je, na primer, cena tone soje porasla sa 400 evra na 1.050 evra.

Izvor:RTV