banner-image

Protest proizvođača mleka: Niska otkupna cena i skupa stočna hrana gase farme

Ispred Gradske uprave u Šapcu protestovali su stočari, nezadovoljni stanjem u mlekarstvu. Tvrde da već dugo beleže gubitke.

Skupa stočna hrana i niska otkupna cena mleka, dodatno su poljuljali već nesigurnu proizvodnju, od koje mnoga domaćinstva žive decenijama. Stočarima su, zato, dva zahteva najvažnija.

Jedan je zahtev da se cena mleka poveća za 30 dinara, a drugi je zahtev da kao i svi drugi, pekari i ostali dobijemo kukuruz iz Robnih rezervi, po povoljnim cenama i povoljnim uslovima. Najbolje bi bilo da mi taj kukuruz sada dobijemo, i u dogledno vreme u dogovoru sa ministarstvom poljoprivrede i finansija da ga vratimo.“

Zbog gubitaka u proizvodnji, stočari tvrde da su bili prinuđeni da smanje broj grla na farmama.

„U poslednja dva meseca toliko drastično se kod mene u službi smanjilo, za dva meseca imam izlučenu 591 kravu, 591 grlo je završilo u klanici“, navodi Dejan Petrović, iz Službe za matičenje životinja.

„Mi smo godinama kupovali za 100 litara mleka 100 kilograma ureje, sad nama od 300 do 400 litara mleka treba za 100 kilograma ureje“, kaže Slobodan Brkić, iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.

Pred prolećnu setvu, zabrinuti stočari očekuju brzu reakciju države, i pozitivan odgovor na zahteve.

Izvor:RTS