banner-image

Vreme je za zaštitu jabuke bakarnim preparatima

Na području Srbije, u zavisnosti od lokaliteta, ekspozicije terena i sortimenta, jabuke se nalaze u fazi od početak bubrenja pupoljaka do faze zeleni listići oko 10 mm iznad ljušture pupoljka, faza “mišje uši” (01-10 BBCH).

U sistemu PIS-a prati se dozrevanje pseudotecija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka – prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke (Venturia inaequalis). U ovonedeljnoj laboratorijskoj analizi, u zavisnosti od regiona i sortimenta, utvrđene su dozrelosti pseudotecija od 8 do 20%.

Sa narednim padavinama prognozira se oslobađanje askospora u prirodnim uslovima i mogućnost ostvarenja infekcija od prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.

U zasadima jabuka gde je došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelenih listića,  pred najavljene padavine se preporučuje primena nekog od preparata na bazi bakra:

  • Funguran OH 2 kg/ha
  • Bakarni oksihlorid 50 0,5-0,75%
  • Cuprablau Z ultra 2,5 kg/ha
  • Fungohem SC 0,1,5 – 0,3%
  • Everest 0,3 – 0,4% ili dr.

Ovim tretmanom smanjuje se i infektivni potencijal veoma značajnog patogena – prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

Ukoliko se u zasadu registruje prisustvo prezimljujućih formi štetočina (jaja lisnih vaši i grinja, štitaste vaši i dr.), preporučuje se i primena preparata na bazi mineralnog ulja (Galmin 3% ili Nitropol S 1,3% ili Letol EC 1-2%).

Preporuka je da se tretman sprovede dan pred najavljene padavine.

Izvor:PIS