banner-image

Razvija se saradnja Srbije i Egipta u oblasti poljoprivrede 

Otvorene su brojne mogućnosti za saradnju Srbije i Egipta i dogovoreni novi poslovi u oblastima poljoprivrede, hemijske industrije, IT, poljomehanizacije, putne infrastrukture i logistike, izjavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, koji je predvodio privrednu delegaciju naše države u poseti Kairu.

Organizovani su bilateralni sastanci sa najistaknutijim egipatskim privrednicima koji posluju u sektoru hemijske industrije, poljoprivrede i poljoprivredne mehanizacije, sektoru logistike i opreme za putnu infrastrukturu, IT i sektoru turizma.

Čadež je prilikom predstavljanja potencijala u saradnji sa egipatskim tržištem, poručio da su kompanije iz Srbije spremne da sa partnerima iz Egipta učestvuju u različitim oblicima saradnje, posebno u oblasti investicionih ulaganja u određenim sektorima privrede, ali i u osmišljavanju strategije za nastup na trećim tržištima, što se posebno odnosi na zemlje Afrike i Bliskog istoka.

Predstavnici egipatske poslovne zajednice iskazali su veliku zainteresovanost za partnerstvo sa našim kompanijama iz svih sektora, a imajući u vidu opsežne planove Vlade Egipta sadržanim u „Viziji 2030“, koji podrazumevaju ozbiljnu diversifikaciju egipatske ekonomije i implementaciju velikih infrastrukturnih projekata.

Čadež se u Kairu sastao i sa Tarekom El Molaom, ministrom za naftu i mineralne resurse Egipta sa kojim je razgovarao o mogućnostima zajedničkih poslova dve privrede u korišćenju fosfata u industriji, s obzirom da je Egipat jedan od najvećih proizvođača tog minerala u svetu.

Privrednu delegaciju iz Srbije činile su kompanije Nelt, FPM Agromehanika, Eliksir Grupa, Institut Vlatakom, Agrounija, „WolkAbout“ i Zopa.

Stanko Popović, predsednik „Eliksir Grupe“ rekao je da su egipatski partneri izrazili želju za saradnju i da su napravljeni prvi kontakti i identifikovane tačke zajedničkog interesa.

Spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Egipta u 2021. godini iznosila je 79,7 miliona američkih dolara, što govori o značajnom prostoru za dalje unapređenje poslovnih odnosa dve privrede. Najzastupljeniji izvozni proizvodi Srbije u Egipat su duvan, proizvodi namenske industrije i traktori, dok smo najviše uvozili hemijske proizvode, so i voće.