banner-image

Poljoprivrednici Banata: Zbog poziva policije odustali smo od protesta

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je da su poljoprivredni proizvođači zbog čestih poziva policije, nakon najavljenog današnjeg protesta odustali od takvog vida izražavanja nezadovoljstva.

– Policija je verovatno dobila nalog vlasti i po nekoliko puta dnevno je zvala poljoprivrednike sa pitanjem kada će i gde započeti protest. Nije bilo pretnji, ali je ovladao strah jer nije slučajno da poljoprivrednike zovu po nekoliko puta na dan i u Kovačici, Kraljevu, Kragujevcu – rekao je Kleut za Betu.

Dodao je da su neki poljoprivredni proizvođači u Opovu pozivani i da daju iskaz u policiji.

Kleut je rekao da ih od najave protesta niko od nadležnih iz Ministarstva poljoprivrede ili Vlade Srbije nije zvao na razgovor povodom njihovih zahteva, među kojima je prvi da se ukine zabrana izvoza žitarica, dozvoli neograničeno točenje goriva u kanistere, pronađe sistemsko rešenje za subvencionisanje cene goriva, omoguće suvencije po hektaru od 200 evra i pojača kontrola uvezenog mesa.

Ratarima je, prema njegovim rečima, jedino preostalo da nakon izbora nove vlade ponove zahteve.

Udruženje poljoprivrednih proizvođača „Stig“ ranije danas takođe je otkazalo učešće na protestu jer im je Ministarstvo poljoprivrede omogućilo da dobiju drugu tranšu mineralnog đubriva po povlašćenim cenama.

Protest je bio najavljen vožnjom mehanizacije iz mesta prebivališta do Predsedništva u Beogradu.