banner-image

Od sutra obavezno obeležavanje domaćeg mesa posebnom oznakom

Meso i proizvodi u kojima je najmanje 50 procenata mesa domaćeg porekla u svim trgovinama u Srbiji od sutra će nositi oznaku „Proizvedeno u Srbiji“.

– Jedna od najbitnijih informacija za potrošače, pored cene i roka trajanja, je informacija o poreklu. Smislili smo najjednostavniji način da to obeležimo, bez menjanja ambalaže, a da opet znate da je to proizvod u skladu sa propisima, rekao je Tan‌jugu šef Odseka za označavanje hrane, šeme kvaliteta poljoprivrenih proizvoda i organsku proizvodnju u Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić.

Naveo je da je obaveza proizvođača mesa i mesnih preprađevina da prodavcu dostavi izjavu kojom garantuje da je njegov proizvod u skladu sa propisima i da moze da se obeleži grafičkom oznakom „Proizvedeno u Srbiji“, a da prodavac to jasno mora da istakne na mestu gde se prodaju ti proizvodi u njegovom objektu ili u vitrinama u kojima su izloženi.

Raketić je rekao kako je ministarstvo poslednjih dana u živoj komunikaciji s proizvođačima i trgovcima rešilo sve neduumice, tako ova odluka može da počne da se primenjuje prvog dana aprila.

Na pitanje kako će potrošači biti sigurni da je meso sa domaćih farmi, Raketić je odgovorio da to nije teško.

-Osim garnacije proizvođača da je meso domaće, kontrolisaće ga Uprava za veterinu, odnosno veterinarska inspekcija, koja vrlo lako može da uđe u trag poreklu proizvoda na osnovu radnog naloga u mesnoj industriji, a u nalozima piše poreklo sirovine i sastojci koji idu u određenu prerađevinu. Mislim da naši proizvođači moraju biti svesni da je ta izjava dokaziva i da će biti predmet kontrole“, rekao je Raketić.

Naglasio je da ova odluka treba da pomogne ne samo potrošačima, već i domaćim proizvođačima stočne hrane, mesa, mesnih proizvoda i klaničnoj industriji.

-Iskreno, mislim da će ove novine stvarno pomoći isticanju domaće proizvodnje, jer mislim da ona ima sve neophodne kvalitete, koji treba da se na jasan i vidljiv način istaknu potrošačima, naglasio je Raketić.

On je podsetio da Srbija ima zakon protiv genetski modifikovanih organizama (GMO) koji izričito zabranjuje promet stočne hrane koja sadrži GMO, kao i takvog mesa i hrane za ljude.

Iyvor: Dnevnik