banner-image

Zasadi voća u Šumadiji za sada bez oštećenja

Nakon hladnog temperaturnog talasa u martu, vegetacija je krenula u voćnjacima širom Šumadije. Pored agrotehničkih mera sređivanja zasada, rezidbe i zaštite stručnjaci upozoravaju da može doći do oštećenja ukoliko se promene vremenske prilike i ukoliko temperatura opet ode u minus, što će najviše uticati na rane voćne vrste.

Poslednjih dana, sa dolaskom proleća temperature su i u Šumadiji iznad proseka što je uslovilo naglo kretanje vegetacije kod pojedinih voćnih vrsta. Sa druge strane hladni talas koji se desio u martu nije napravio velika oštećenja jer su same biljke ostale u fazi mirovanja.

– Na terenu imamo dominantu šljivu i jabuku. Sada je sezona agrotehničkih mera, vršimo rezidbu koštičavog i jabučastog voća, sprovodimo i kultiviranje i sređivanje naših međurednih prostora. Ljudi jesu zabrinuti zato što je Ruska Federacija otkupljivala većinu proizvoda u ovoj regiji, traže alternativu i to su neke južnije zemlje poput Albanije ili Saudijske Arabije. Što se tiče otkupa za sada je sve još uvek stabilno a nadamo se da ćemo uspeti da plasiramo svoju robu po željenoj ceni jer ove godine imamo najavu da će hrana poskupeti“, rekao je Nikola Đurković, saradnik u Kancelariji za poljoprivredu opštine Knić.

Meteorološke promene i niže temperature mogu dovesti do oštećenja u zasadima, a najkritičniji su voćnjaci koji se u Šumadiji nalaze u dubodolinama i pored manjih rečnih tokova.

– U ovom trenutku predstojeći hladni talas može da donese oštećenja na koštičavim voćnim vrstama koje su već otvorila cvet, poput kajsije i breskve. Kajsija je u punom cvetu, breskva u zavisnosti od lokaliteta i sorte i već tu imamo dobar deo otvorenih cvetova. One su mnogo osetljivije i na nekim temperaturama koje su minus jedan, minus jedan i po može doći do oštećenja cvetova. Voćne vrste poput šljive, koja još uvek nije otvorila cvet, su nešto tolerantnije na te temperature, zatvoreni pupoljci će biti oštećeni ako budu niže temperature, do minus tri. Za cvetove jabuke i lisne pupoljke treba da budu još niže temperature u odnosu na već otvorene cvetove da bi došlo do oštećenja, kazao je Danko Petrović, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Kragujevac.

Oštećenja su primećena na cvetovima u plasteničkoj proizvodnji jagoda i to od oko 30 odsto, tamo gde plastenici nisu grejani. Pored rezidbe u voćnjacima širom Šumadije vrše se i agrotehničke mere zaštite od insekata i parazita koji su preživeli zimu.

Izvor:RTV