banner-image

Čadež: Imamo dovoljno brašna, ulja i šećera, nema razloga za zabranu izvoza

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je gostuju’i na RTS da Srbija ima dovoljno brašna, ulja i šećera i da je, kada se pogleda kolike su zalihe, a kolike potrebe, vreme da privrednici sa Vladom ponovo otvore pitanje izvoza jer ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

Čadež ističe da još uvek ne može tačno da se vidi šta se sve poremetilo kada je u pitanju uvoz i izvoz, ali da je iz razgovora sa kompanijama jasno da je izvoz na rusko tržište otežan zbog niza problema sa kojim se izvoznici suočavaju.

-Još uvek može da se izvozi na rsuko tržište. Od ljudi koji su tamo najprisutniji čujemo da su imali veliki problem sa krizom rublje, ali sada vidimo da se stvari stabilizuju, što nije loše za privrednike, kaže Čadež.

Kada su u pitanju žitarice i brašno, naglašava da je situacija u Srbiji stabila i da se nije dogodila nikakva velika nestašica.

-Brašna ima, imamo i ulja i šećera. Kada pogledate kolike su zalihe, a kolike potrebe, mislim da je vreme da sa Vladom ponovo otvorimo to pitanje i zamolimo da ponovo možemo da izvozimo, ističe Čadež i naglašava da  ne postoje razlozi da se proizvođači ograničavaju.

Kaže da će cene i u Srbiji sigurno porasti, ali da je dobro što je Srbija izvoznik hrane i što tu nema problema.