banner-image

Jedina opančarka u Srbiji sprema se da proširi proizvodnju

Jedina registrovana opančarka u Srbiji, Mirna Rackov iz Kikinde, godinama je radila u privatnoj firmi koja se bavila izradom svakodnevne obuće ali je u jednom momentu odlučila da napusti stari posao i krene u samostalne preduzetničke vode, sačuva opančarski zanat od zaborava i kreira modele opanaka koje je danas moguće videti širom sveta.

Foto: PKS

-Trenutno radim za tri filma koji su u fazi snimanja, kao i za nekoliko Kulturno-umetničkih društava. Plan mi je da proširim proizvodnju u narednom periodu, priča Mirna i priseća se da je put do uspeha bio trnovit, ali da se isplatio.

Mirna, samouka opančarka, savladala je zahtevan umetnički zanat i otvorila firmu za izradu opanaka i obuće za folklor „Maca Papučarica“. Modele jedine registrovane žene opančara u Srbiji nosili su glumci u filmovima „Koreni“, „Kralj Petar I“, „Vreme zla“, „Nečista krv“, Sloboda Mićalović, Dara Džokić, Nenad Jezdić…

Prvi opanci koje je izradila su takozvani „pertlaši“, a danas u ponudi ima višeod 40 modela. Najčešći klijenti kikindske preduzetnice su Kulturno- umetnička društva, ali i pojedinci koji opanke koriste kao svakodnevnu obuću.

Mirna Rackov mladima poručuje da uvek budu uporni, biraju poslove, zanate, koji će ih izdvojiti iz „mase“. Uz rad i trud, poručuje Mirna – uspeh je zagarantovan.

Izvor:PKS