banner-image

FAO vebinar o mogućnostima izvoza voća i povrća iz Srbije na Bliski istok

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj 12. aprila, organizuju onlajn vebinar posvećen izvozu svežeg voća i povrća iz Srbije na tržište Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Saudijske Arabije, najavio je danas FAO.
Vebinar se organizuje u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, koja smatra da je tržište Bliskog istoka šansa za izvoz srpske hrane, a u okviru projekta „Podrška diverzifikaciji izvoza poljoprivrednog i prehrambenog sektora Zapadnog Balkana i Istočne Evrope“, čiji je cilj pružanje podrške domaćim kompanijama u pristupu novim tržištima i jačanju konkurentnosti poljoprivrednog i prehrambenog sektora.
Vebinar je namenjen proizvođačima i izvoznicima svežeg voća i povrća iz regiona, koji žele da saznaju više o izvoznim mogućnostima i plasmanu na globalno značajnom i brzorastućem tržištu Bliskog istoka.
Stručnjaci iz oblasti izvoza i plasmana na tržište Bliskog istoka predstaviće sve aktuelne informacije u vezi sa tržištima hrane u UAE i Saudijskoj Arabiji: trendovima, perspektivama online prodaje, savete za dizajn i obeležavanje maloprodajnog pakovanja i upoznati ih sa ključnim koracima u procesu izvoza svežeg voća i povrća.
Učesnici će imati priliku i da postave pitanja i pokrenu diskusiju sa govornicima o svim izazovima i nedoumicama koje imaju prilikom planiranja izvoza voća i povrća na ovo tržište.
Istaknuto je da se tržišta UAE i Saudijske Arabije smatraju ne samo velikim uvoznicima hrane za sopstvene potrebe, imajući u vidu da 90% hrane nabavljaju iz uvoza, već i ulaznim tržištima preko kojih se realizuje dalji izvoz za druge zemlje regiona.
Ukazano je i da se poslednjih godina, tržište Bliskog istoka suočava sa povećanom potražnjom za hranom iz uvoza usled značajnog porasta broja stanovnika, ograničenih lokalnih resursa, rasta BDP po glavi stanovnika, a time i kupovne moći, ali i promena u prehrambenim navikama i sve veći fokus potrošača ka zdravijoj ishrani.
Na vebinaru će biti predstavljen elektronski „Vodič za izvoz svežeg voća i povrća na tržište Bliskog istoka – UAE i Saudijska Arabija“, koji je izrađen u okviru projekta.
Učešće na vebinaru je besplatno, uz registraciju.