banner-image

Ministri poljoprivrede se sastali u Berlinu: Srbija pouzdan partner u vremenu izazova

Pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju i EU integracije Vedrana Ilić učestvovala je na sastanku ministara poljoprivrede u Berlinu gde je izjavila da za Srbiju nema važnije teme od unapređenja poljoprivrede i prehrambene bezbednosti, kao i da je naša zemlja intenzivirala napore u EU integracijama u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

-Srbija, kao regionalni lider, kao jedan od najvažnijih prioriteta vidi saradnju i posvećenost očuvanju stabilnosti snabdevanja hranom u regionu. To je potvrđeno i ponovljeno na više ministarskih sastanaka u prethodnom periodu, navela je Ilić.

Kako je istakla, od najveće je važnosti nastaviti regionalnu saradnju i uključiti što više zemalja u inicijativu Otvoreni Balkan, ali i podržati druge susedne zemlje.

-Zemlje inicijative Otvoreni Balkan, kao i drugi susedni narodi, mogu da računaju na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u prehrambenom sektoru“, poručila je Ilić na sastanku ministara poljoprivrede Stalne radne grupe za ruralni razvoj regiona Zapadnog Balkana.

Kada govorimo o našim poljoprivrednim potencijalima, važno je napomenuti da je Srbija proizvela dovoljne količine hrane i da je u prošloj godini ukupna spoljnotrgovinska razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila blizu 6,6 milijardi evra, ukazala je Ilić.

Govoreći o EU integracijama, Ilić je kazala da je ostvaren značajan napredak po pitanju preporuka iz prethodnog izveštaja o napretku, posebno u Poglavlju 12: Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, kao i pripremnom radu na Strategiji za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU i dalje unapređenje kapaciteta Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

Kada je u pitanju Poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, napravljen je veliki iskorak novim IPARD III programom Republike Srbije za period 2021-2027 koji je Evropska komisija usvojila 9. marta 2022. godine, navela je Ilić, napominjući da je indikativni finansijski doprinos EU IPARD III programu 288 miliona evra. 

Takođe, u vezi sa Poglavljem 11, napravili smo prve korake za uspostavljanje integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IACS), kazala je Ilić.

Kada je reč o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, Ilić je rekla da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije trenutno radi na više različitih tema među kojima su tretman otpadnih voda, agro-ekološko-klimatske mere i mere organske proizvodnje u okviru IPARD programa, kontinuirano usklađivanje propisa koji regulišu deklarisanje, obeležavanje i reklamiranje prehrambenih proizvoda, unapređenje održive upotrebe sredstava za zaštitu bilja.

Učesnici konferencije su potom posetili i međunarodni sajam svežeg voća i povrća „FRUIT LOGISTICA“ 2022, gde je organizovan nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije.