banner-image

Proizvodi od mangulice i voda novi nosioci žiga Čuvarkuća

Savet za odlučivanje o pravu korišćenja kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ dodelio je taj žig za tri proizvoda u oblasti mesnih prerađevina kompanije Bojčin eko turs d.o.o. i za devet vrsta flaširanih voda Naftne industrije Srbije a.d. 

Nove Čuvarkuće su proizvodi od mesa mangulice – suva slanina i šunka, kao i bojčinska kobasica kompanije Bojčin eko turs d.o.o, zatim, negazirane i gazirane fruškogorske vode „Jazak“ u ambalažama od pola  litra, 1,5 i 5 litara, kao i u posebnom porodičnom pakovanju i paketu 5+1 gratis kompanije NIS.

Jovan Milivojević, direktor kompanije Bojčin eko turs d.o.o. kaže da osvajanje žiga za ovu kompaniju znači mnogo jer svedoči o tome da je prepoznat i da se vrednuje model koji primenjuju – veliki trud i podrška očuvanju genetičkih resursa starih rasa, uzgojem autohtonih vrsta, kao što je mangulica.

„Nastojimo da sve u proizvodnji bude domaće, domaća sirovina, domaći rad, mangulica se uzgaja na području Bojčinske šume, čime se valorizuju i zaštićena područja“, kaže direktor te kompanije.

Specifičnost proizvoda od mangulice dolazi od vrste mesa, načina uzgoja životinja i tradicionalne recepture. Proizvode plasiraju u sopstvenom restoranu, kao i u etno marketima i maloprodaji kompanije. 

Još jedna kompanija čiji će proizvodi poneti žig Čuvarkuće je NIS a.d.  NIS Naftagas je tokom hidrogeoloških istraživanja na Fruškoj gori u periodu od 1995. do 2004. godine otkrio izvorišta vode vrhunskog kvaliteta. Pogon punionice sagrađen je 2004.godine a proizvodnja je zvanično puštena u rad  2005.godine.  U samom početku proizvodilo se za interne potrebe NIS Naftagasa, da bi od 2006. godine počeo plasman proizvoda na tržište.

Proizvodi ovih kompanija pridružili su se porodici Čuvarkuća u okviru strateškog projekta Stvarano u Srbiji, koja sada ima 878 proizvoda sa tim žigom, kao potvrdom kvaliteta i potvrdom da je najveći deo proizvoda stvoren u Srbiji, domaćim resursima i od domaćih sirovina.