banner-image

Iz Vojvodine, preko berlinskog sajma, do novih tržišta

Sedam kompanija i zadruga iz Vojvodine koje proizvode voće i povrće, a imaju potencijala i žele da pronađu nova tržišta, predstavilo se na berlinskom sajmu Fruit Logistica od 5. do 7. aprila.

Ambasadorka RS u Nemačkoj dr Snežana Janković, direktor ZZ Voćar Slankamen, Nikola Kotarac i direktor Razvojne agencije Vojvodine, Darko Bulješević.

Zadovoljni smo poslom koji smo uradili u Berlinu, posebno zbog pauze u organizaciji ovog i sličnih sajmova zbog kovida, kao i zbog činjenice da je rusko tržište, veliko i važno za naše proizvođače, trenutno nedostupno ili teže dostupno, a ovaj sajam nam je pokazao da za proizvode naših kompanija ima zainteresovanih u mnogim evropskim zemljama, kao i na drugim kontinentima. Naš najvažniji cilj jeste da našim proizvođačima pomognemo da prošire svoje prodajne kanale i kada za nekoliko meseci budemo sumirali rezultate, nadam se da ćemo čuti da su svi uspeli da pronađu nove partnere“, kaže Darko Bulješević, direktor Razvojne agencije Vojvodine.

U organizaciji Razvojne agencije Vojvodine, na zajedničkom štandu u Berlinu predstavile su se kompanije Sirmium Fruit, Sufruit i Sweet Cherry Lady, kao i zadruge COPA, Voćar Slankamen, Agrosoj i Bačka Jagoda.

Direktor zadruge Voćar Slankamen, Nikola Kotarac, kaže da su zadovoljni ovogodišnjim nastupom.

Održali smo više od deset sastanaka sa firmama iz Egipta, Makedonije, Nemačke, bilo je zainteresovanih iz Indije, a čak smo ovde uspeli da održimo i nekoliko sastanaka sa firmama iz Srbije. Rusija jeste naše veliko tržište, jabuke trenutno stoje, mada ima nekih naznaka da će krenuti. Ali i pored toga, ovaj sajam nam je važan jer uvek tražimo nova tržišta, a na ovakvim mestima vidimo i novu mehanizaciju, opremu za pakovanje, navodnjavanje, itd“, kaže Kotarac.

Vereš Nandor, direktor ZZ Agrosoj kaže da je zadovoljan rezultatima: “Mi smo do sada bili fokusirani uglavnom na naš region, ali smo ovde ostvarili dosta kontakata sa ljudima iz Evrope, Turske, Holandije, kako sa potencijalnim kupcima, tako i sa proizvođačima opreme koja će nam možda trebati, a ima i kompanija koje su zainteresovane za saradnju u oba smera, da u zavisnosti od roda i tržišta, budemo dobavljači jedni drugima“.  I Srđan Panjik, direktor prodaje u firmi Sirmium Fruit kaže da, premda se oseti da je ove godine bilo više proizvođača nego kupaca, ima puno interesenata iz Latvije, Holandije, Švedske, Italije, Francuske i drugih zemalja.

Slično tvrdi i Dragoslav Bovan, komercijalni direktor ZZ COPA: Mi već izvozimo u 27 zemalja, upravo zbog toga što svaki sajam poput ovog koristimo da pronađemo nova i smanjimo zavisnost od jednog tržišta, i da diversifikacijom osiguramo da naši proizvodi nađu put do krajnjih kupaca. Ovde smo  održali skoro 40 sastanaka, prepoznajemo možda i oko 15 novih potencijalnih kupaca, koji dolaze iz raznih zemalja, iz Indije, sa Bliskog Istoka, Evrope.

Fruit Logistica je vodeći sajam globalnog poslovanja sa svežim proizvodima, koji ove godine okuplja oko 2000 izlagača iz 87 zemalja. Nakon jednogodišnjeg odsustva izazvanog pandemijom, ove se godine održao sa temom „Ponovo se sastajemo na licu mesta“. Ovaj sajam okuplja sve u lancu, od proizvođača do prodavaca, pruža idealnu platformu za poslovanje i promociju inovacija i novih tehnologija.

Sledeći značajan događaj u oblasti agrobiznisa Razvojna agencija Vojvodine najavljuje za kraj maja, kada će organizovati Dan dobavljača – agrobiznis, na kojem će domaće kompanije imati priliku da ponude svoje proizvode većim domaćim i stranim kompanijama, distributerima, kao i trgovinskim lancima.