banner-image

Uljana repica obećava dobar rod

Uljana repica je veoma perspektivna biljna vrsta. To je uljarica koju proizvode dobro organizovani poljoprivrednici sa preciznom mehanizacijom.

Kakvo je stanje useva i koliki se očekuju prinosi ove godine, objasnila je stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo  Ana Marjanović Jeromela.

-Uljana repica se sada nalazi na samom početku cvetanja. Usevi su vrlo šaroliki s obzirom da je takvo veme bilo i u toku protekle setve. Usevi su dočekali period cvetanja u dosta dobroj kondiciji.

Prisutna su i dva problema rekla je sagovornica. To su: suša koja tokom zime ograničlila razvoj svih useva, pa i uljane repice, i pojava insekata.

U narednom periodu nas čeka aktivnost repičinog sjajnika protiv koga treba reagovati insekticidima pre cvetanja. Upotreba insekticida kada počne cvetanje je zabranjena.

Takođe treba kontaktirati pčelare u blizini da ne bi došlo do pomora pčela, upozorava Jeromela.

Ovu vegetacionu sezonu inače karakteriše dug period setve i neujednačeno nicanje na pojedinim parcelama.

-Prognoziram da će prinosi biti dobri bez obzira na potencijalno kritičan period koji predstoji a to je rast kulture, cvetanje i formiranje nalivanja semena. Ako se održi prolećna vlaga i ne bude vremenskih nepogoda, imaćemo dobre prinose.

Zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača za ovu kulturu raste a dokaz ove tvrdnje su površine koje su porasle za gotovo trećinu pa sada imamo nešto preko 29 hiljada hektara pod ovom kulturom. Tome doprinosi i dobra cena u otkupu.

Izvor:RTV