banner-image

Svetska kriza obara cenu bagremovog meda

Iako je bagremovog meda na tržištu ostalo jako malo, cena mu pada jer zbog ratne krize i opšteg poremećaja tržišta i smanjenja kupovne moći stanovništva u EU, Saopšteno je iz SPOS.

Prema podacima koje je SPOS dobio iz Pčelarskog saveza Mađarske, trenutna otkupna cena bagremovog meda u Mađarskoj je 6,3 evra. Kod pčelara na zalihama ima još oko 4.000 tona meda, ali je potražnja za bagremovim medom najslabija u poslednjih par meseci.

Podsećamo da je u ranijem periodu maksimalna otkupna cena u Mađarskoj iznosila 6,7 evra, a sada je pala na 6,3 evra. Tako je Srbija, odnosno Pogon ”Naš med”, i dalje svetski rekorder sa otkupnom cenom od 7,1 evra za kilogram bagremovog meda, ali pitanje je koliko će se još održati na ovom nivou.

Poliflornog meda više skoro da nema na tržištu, te se očekuje stabilizacija cene u narednih mesec dva, ako se potražnja održi. Pogon ”Naš med” trenutno ima pregovore za cvetni med po ceni od 3,25 evra za kilogram, koliko bi pčelar potencijalno ukupno dobio za kilogram meda kada se sabere otkupna cena i PDV nadoknada.

Ostaje da se vidi da li će pregovori uspeti, ali u ovakvoj tržišnoj situaciji konačno se otvara izvesna šansa za konkurentnu cenu cvetnog meda iz Srbije.

Ako još uvek ima pčelara koji nisu prodali cvetni med (suncokret ili bilo koji drugi) a odgovara im navedena cena, iz SPOS pozivaju da se što pre jave Pogonu ”Naš med”.