banner-image

Cene u Evropi divljaju, u Nemačkoj kilogram junetine neverovatnih 55 evra

U Nemačkoj  su ove nedelje cene mesa, mleka i mlečnih proizvoda poskupele i do 30 odsto. I to nije jedino što poskupljuje, a na udaru su pre svega siromašniji slojevi stanovništva, prenosi Dojče vele.

Nemački mediji prenose da nema suncokretvog ulja u nekim radnjama jer Nemci panično kupuju neke proizvode jer se zalihe smanjuju, a takođe nedostaju i  sirovine.

Takođe ovih dana objavljeno je da neki ugostitelji izbacuju iz jelovnika pomfrit zbog nedostatka ulja i visokih cena.

U marketima je poskupelo stotine proizvoda, a mnogi kažu da su ranije kupovali sve što je potrebno i ne gledajući cenu, a sada sve moraju da razmotre jer se itekako oseća po novčaniku.

Ljudi sa jako niskim primanjima moraće sada još više da paze šta će staviti u korpu.

U Nemačkoj, ali i Austriji najavljuju novi inflatorni udar.

Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u Nemačkoj očekuje da će otkupne cene hrane porasti za 20 do 50 procenata u narednih nekoliko nedelja.

“Radimo protiv toga, ali ne možemo isključiti drugi talas poskupljenja”, rekao je predsednik Udruženja trgovaca Austrije Rajner Vil tamošnjim medijima.

Takođe, i cene prevoza roba su se udvostručiče. Beleži se skok cena energije, sirove nafte i transport.

Na mesečnom nivou kupovina uobičajenih životnih namirnica staje i 100 evra više nego ranije, piše BIZlife.

Tako na primer, pola kilograma mlevenog mesa mesa u Nemačkoj sada staje oko 6 evra, 100 grama junećeg buta između neverovatnih pet i šest evra (a u oktobru je recimo, koštalo četiri evra), što znači da za kilogram treba platiti oko 55 evra, dok je kilogram svinjskog oko dvadeset evra.

Piletina je srećom nešto povoljnija, pa za kilogram treba izdvojiti od četiri do sedam evra.

Ipak, cene struje i gasa najviše su skočile pa sada ukupno račune za plaćaju 340 evra, a ranije su plaćali oko 170 evra.

Đubrivo četiri puta skuplje

Cene đubriva za poljoprivredu skočile su i do četiri puta više nego pre godinu dana, a očekuje se da će i žetva biti lošija što bi moglo dovesti do nestašica i podići dodatno cene.

Udvostrucila se cena i dizela, pa kako traktori i mašine dosta troše cene energenata su nepredvidive i jedna pogrešna odluka poljoprivrednike može da odvede u propast.

Kažu da i čak kad imaju gotov novac ne mogu osnovne proizvode da kupe i svi oni koji se ranije nisu snabdeli sada imaju problema.

Faktora za ovakav razvoj nemačke privrede, inače, ima više, a sa izbijanjem rata u Ukrajini situacija je postala samo lošija.

Nepovoljnostima u prilog ide i informacija da su tamošnje vlasti nedavno obavestile javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere “ranog upozorenja” da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka gasa iz Rusije.

Nemačka je ekstremno zavisna od uvoza iz Rusije. Ne radi se samo o gasu. Globalni lanci snabdevanja već neko vreme pucaju, i sada bi moglo da dođe do novih poskupljenja svih vrsta robe.