banner-image

Kazneno – popravne ustanove dobitnici priznanja za proizvodnju cveća i parkovskog mobilijara

Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije dodeljene su dve diplome na 27. međunarodnom sajmu hortikulture, na kome je svoje proizvode predstavilo pet kazneno-popravnih ustanova.

Kazneno-popravnom zavodu za žene u Požarevcu, koji po prvi put izlaže na sajmu, dodeljena je diploma za asortiman saksijskog cveća, dok je Upravi dodeljena diploma za parkovski mobilijar koji se proizvodi u zavodima u Nišu i Požarevcu (Zabeli).

Osim proizvodnog programa ove tri kazneno-popravne ustanove, posetioci sajma mogli su da pogledaju i proizvode u čijoj izradi učestvuju osuđena lica u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, kao i cveće koje uzgajaju štićenici u Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu.

Uprava po šesti put izlaže proizvodni program svojih ustanova i već je 2020. godine dobila posebno priznanje za asortiman i kvalitet transportnih uređaja (traktorske prikolice i teške drljače) koje se proizvode u KPZ u Sremskoj Mitrovici.

Ovaj zavod proizvodi poljoprivredne prikolice „Dubrava“ od tri i po, četiri, pet, osam i deset tona.

Proizvodni pogoni u kazneno-popravnim zavodima su prvenstveno namenjeni sertifikovanim obukama osuđenih lica za deficitarna zanimanja kako bi im se pomoglo da što lakše pronađu posao po isteku kazne, dodaje se u saopštenju Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.