banner-image

Pijačni prodavci završili protest bez razgovora sa predsednikom Srbije

Predstavnici pijačnih prodavaca Srbije koji su danas protestovali u Beogradu blokirajući saobraćaj, odustali su posle 17.00 sati od čekanja na razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o zahtevim da budu izuzeti od uvodjenja fiskalnih kasa i objavili da završavaju protest.

Počasni predsednik udruženja prodavaca „Opstanak“ Redžep Petrik rekao je za Betu da ne zna kako će se nastaviti borba za ispunjenje zahteva i da li će se protest radikalizovati.

„Neće više biti organizovanog protesta, a za spontane ne snosimo odgovornost. Očigledno je da predsednik Aleksandar Vučić neće da razgovara sa nama, a obećao je pre izbora i to je dokaz kako ispunjava obećanja“  -rekao Petrik.

Ocenio je da je odnos prema pijačnim prodavcima „ponižavajući“, da ih vlasti ne uvažavaju i da je to „sramota za državu“.

Ministar finansija Siniša Mali danas je poručio da prodavci robe široke potrošnje na pijacama moraju da nabave fiskalne kase – „i tačka!“, i da su te obaveze izuzeti oni koji na pijacama prodaju voće i povrće iz svoje proizvodnje.

Više stotina pijačnih prodavaca iz cele Srbije trenutno blokira kružni tok na Slaviji, zbog čega su velike gužve u saobraćaju.

Oni su jutros krenuli od Tržnog centra „Ušće“, Brankovim mostom stigli su do Zelenog venca pa Terazijskim tunelom i Makedonskom ulicom do zgrade RTS.

Zatražili su od RTS-a da obaveštava o protestu, kako bi se njihov glas čuo i na tom servisu. Potom su Takovskom ulicom došli do Predsedništva Srbije i posle kraćeg zadražavanja uputili su se ka Slaviji.

Ranije danas Praštalo je kazao za agenciju Beta da „pijaca ne može da preživi fiskalnu kasu“.

„Nama je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, par dana pred izbore, da će nas primiti posle izbora. Izbori su prošli pre sedam dana, a neki ljudi su dobili iznenadno i urgentno termin od sat vremena, nama treba samo 15 minuta, da čujemo njega, koji je dobio skoro 2,5 miliona glasova između ostalog i od ovog naroda, a ne od vanzemaljaca“, rekao je on.

Praštalo je naveo da od Vučića očekuje da pijačnim prodavcima kaže otvoreno da li su sramota Srbije, ili želi da im pomogne da opstanu kao preduzetnici.

On je kazao da su spremni da plate i ukoliko treba veći porez, ali da pijaca ne može da preživi „fiskalizaciju“.