banner-image

Pokret D2SP: Svinje da budu 280 dinara žive vage, srazmerno ceni kukuruza

Predsednik pokreta Da se struka pita (D2SP) Vladimir Kovačević rekao je danas da cena tovljenika umesto 200 dinara po kilogramu žive vage, treba da bude 280 dinara jer je kukuruz poskupeo na 32,50 dinara bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

– Cena tovljenika bi umesto 200 dinara po kilogramu žive vage trebalo da bude 280 dinara, analogno ceni kukuruza od 32,5 dinara bez PDV-a, jer je paritet kukuruza i mesa uvek bio jedan prema osam – rekao je Kovačević, a saopštio D2SP.

Dodao je da bi se sačuvalo selo neophodna je hitna intervencija države jer se „demografska struktura sela čuva stočarstvom, a ne ratarstvom“.

Savremenom mehanizacijom ratari su, kako je naveo, postali nomadi, žive po gradovima, a setvene i žetvene radove obavljaju gostujući u selima, pa je „samo mehanizacija stanovnik sela“.

-Čuvanje i odgajanje domaćih životinja je jedan od najvećih i najvažnijih razloga ostanka mladih na selu. Taj biznis je potpuno devastiran – ocenio je Kovačević.

Istakao je da stanje u selima Srbije od Drugog svetskog rata nije bilo lošije nego sada jer su „obori i staje prazni, a meso će se za nekoliko meseci uvoziti“.

-Da bi razočarane bivše odgajivače domaćih životinja, zainteresovali da ispočetka krenu, a mnogi su u dugovima i pred prodajom kuća jer su verovali svojoj državi i zaduživali se kod banaka, potrebna je hitna intervencija države i vraćanje pariteta kukuruza i svinjskog mesa na osam kilograma kukuruza za kilogram žive vage tovljenika – rekao je Kovačević.

Dodao je da je do sada uvek bio taj paritet i da nema razloga da ne bude i sada.